22
Aralık
2024
Pazar
YENİCE - ÇANAKKALE
Nufus
476.128
Yüz Ölçümü
9.737
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
37.827
Yüz Ölçümü
1.367
Belediye Sayısı
77
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Yenice Genel Bilgi

Yenice Genel Görünüm

Marmara Bölgesi’nde, Çanakkale İli’ne bağlı bir ilçe olan Yenice, doğu ve güneyde Balıkesir, güneybatıda Bayramiç, batı ve kuzeybatıda Çan, kuzeyde de Biga ilçeleriyle Çevrilidir.

Güney Marmara Bölümü’nde Biga Yarımadası’nın iç kesimlerinde, Çanakkale ilinin güneydoğusunda olup, Çanakkale ilinin en büyük ilçesidir. İlçe arazisi fazla yüksek olmayan engebeli alanlardan oluşur. Başlıca yükseltileri Aladağ (963 m.), Sakar Dağı (Asar 929 m.) ile ilçenin kuzeyindeki Güre Dağı’dır. Asar Dağı ilçenin güneyinde doğubatı doğrultusundaki sırtlar boyunca uzanır. Yenice ilçesinde dağlar arasında yer alan genişçe ovalar da vardır. Bu ovalar oluşum bakımından tektonik kökenlidir. Yer kabuğunun çökmesiyle oluşmuştur. Yer kabuğunun kırılarak çöken kesimlerinin, akarsuların getirdiği alüvyonların buralarda birikmesiyle oluşmuşlardır. Kuzey Anadolu fay hattının Yenice’den geçmesi bu ovaların tektonik kökenli olduğunu göstermektedir. Bu ovalardan Yenice ve Agonya ovaları doğal bir geçit ile birbirlerine bağlıdır. İlçe topraklarından küçük akarsular kaynaklanır. Bu akarsular Gönen Çayı ve Kocaçay’ın başlangıç kollarını oluştururlar.

İlçe merkezinin denizden yüksekliği 276 m., yüzölçümü 1367 km² olup, toplam nüfusu 6.520’dir.

İlçe ekonomisi tarım, ormancılık ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler, buğday, yulaf, arpa ve tütündür. Az miktarda üzüm, elma ve baklagiller yetiştirilir. Eskiden en önemli ürünü olan tütün, Agonya tütünü olarak anılmakta idi. Hayvancılıkta süt ve süt ürünleri ile mandıracılık önemlidir. İlçe topraklarında bakır, kurşun, çinko, kaolin, kil ve linyit içeren maden yatakları bulunmaktadır.

Yenice Ormanlarından Bir Görünüm

Yenice’nin tarihçesine ilişkin yeterli bilgi bulunmamakla birlikte, İlkçağda Mysia bölgesinde yer almakta idi. Yörede bulunan Argesis ismi, zamanla değişerek Agonya’ya dönüşmüştür. Agonya, Çanakkale ili,Yenice bucağına bağlı antik bir yerleşim yeridir Agonya antik kenti, Troas’ın en uç noktasında kurulmuştur. Yakınında Polichna ile Argyria yerleşmeleri vardır. Ancak kentin kalıntıları Hamdi Bey köyünde evler arasında yer yer görülmektedir.

Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar, Kalkolitik Çağda yerleşildiğini ortaya koymuştur. Daha sonra yöre, Hititler, Luviler, Troialılar, Dorlar, Lidyalılar, Persler, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinden sonra Bizans’ın piskoposluk merkezi olmuştur. XIV.yüzyılın başında Karesi Beyliği ve daha sonra da Osmanlı Devleti topraklarına dahil olmuştur. 18 Mart 1953 Gönen depreminde bütünüyle yıkılmış ve 1955’te kuzeydoğuda yeni bir yerleşim kurulmuştur.

İlçede Yenice Belediyesi tarafından toplanan bazı etnografik eserlerin toplandığı Yenice Belediyesi Etnoğrafya Müzesi bulunmaktadır.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 18:11:39
Güncelleme :13 Mayıs 2009 Çarşamba 18:21:56

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR