Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan Havsa’nın, kuzey ve batısında Edirne Merkez, güneyinde Uzunköprü ve Pehlivanköy ilçeleri, doğusunda ise Kırklareli ili ve Babaeski ilçesi bulunmaktadır. Havsa, Ergene Nehri’nin çevresindeki geniş ovaların bir parçasıdır. Ergene Nehri ve buna katılan derelerle sulanmaktadır. Denizden 32 m. yüksekliktedir.
Edirne’ye 27 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 545 km2 olup, toplam nüfusu 24.128’dir.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarıma dayalı bazı sanayii dalları da kurulmuştur. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, üzüm, pirinç, kolza, arpa, kavun ve karpuzdur. Bunlar arasında buğday ve ayçiçeği üretimi yüksek düzeydedir. İlçede en çok koyun ve sığır beslenir ve bunlardan süt ürünleri elde edilir. Havsa’da hayvansal ürünleri ve tarım ürünlerini işleyen tesisler bulunmaktadır.
Havsa, Romalılar tarafından Niki ismi ile kurulmuştur. Bizanslılar döneminde küçük bir köy niteliğindeki Havsa, Sultan I.Murat zamanında Osmanlı topraklarına katılmış ve buraya Hoşa ismi verilmiştir. Burada yaşayan Rumlar İstanbul ve Selanik’e göç etmişler ve daha sonra Anadolu’dan getirilen göçmenler buraya yerleştirilmiştir. XVI.yüzyılda Sokollu Mehmet Paşa’nın buraya yerleşmesi ile Havsa daha da gelişmiştir. Sultan II.Beyazıt’ın eşi, Hafize Sultan’ın buraya yerleşmesinden sonra ilçeye kısa bir süre Hafse denilmiş, sonraları bu isim Havsa’ya dönüşmüştür.
Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanlılarca işgal edilmiştir. 4 Kasım 1922'de bu işgalden kurtulmuştur.Cumhuriyet döneminden önce bucak olan Havsa 1954’te de ilçe konumuna getirilmiştir.
Havsa’dan günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Sokollu Külliyesi, Sokollu Medresesi, Sokollu Mehmet Paşa İmareti, Sokollu Mehmet Paşa Kervansarayı, Sokollu Mehmet Paşa Hamamı, Sokollu Mehmet Paşa Çeşmesi, Havsa Şehitliği, Hasköy Şehitliği Anıtı ve Sokollu Dergâhı bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.havsa.gov.tr adresinden alınmıştır.