Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan Meriç’in, doğusunda Uzunköprü, güneyinde İpsala ilçeleri, batı ve kuzeyinde Yunanistan bulunmaktadır. Güneydoğu ve güneyde Ergene Nehri, batı ve kuzeyde Meriç Nehri ilçenin doğal sınırlarını oluşturur. İlçe toprakları da bu akarsular arasındaki dalgalı düzlüklerden meydana gelir. Eskiden ilçenin kuzeybatısı ile güney kısımlarını örten ormanlar yok edilmiş ve bozkıra dönüştürülmüştür. İlçenin en yüksek yeri 130 m yüksekliğindeki Karayayla tepesidir. Edirne’ye 89 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 448 km2 olup, toplam nüfusu 19.052’dir.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, pirinç, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı ve baklagillerdir. Az miktarda da arpa, susam, üzüm, elma ve armut yetiştirilmektedir. İlçede hayvancılık ta yapılmakta olup sığır, koyun, kıl keçisi beslenir. Buna dayalı olarak da peynir imalathaneleri ve mandıralar bulunmaktadır. İlçede çeltik atölyeleri de vardır. İlçe halkının sepetçilik geleneksel el sanatıdır. Ayrıca ilçede linyit yatakları bulunmaktadır.
Meriç’in tarih öncesi ile ilgili bilgiler yeterli değildir. Yalnızca Sultan I.Murat’ın komutanlarından Hacı İlbey tarafından 1361’de Bizanslılardan alındığı bilinmektedir. XX.yüzyılın ilk yarısında burada Kavaklı isminde bir ilçe kurulmuştur. Büyükdoğanca Köyü ilçe merkezi olmuş, Kavaklı ismi de Meriç olarak 1940’da değiştirilmiştir. Balkan Savaşı’ndan önce Souflion (Sofulu)’a bağlı olan bu yerleşim alanı, Dimetoka’nın Bulgaristan’a bırakılmasından sonra (1916), Büyükdoğanca Köyü Uzunköprü kazasına bağlanmıştır (1919). Eskiden Kavaklı ismi ile tanınan Meriç 1920’den 1922’ye kadar Yunan işgalinde kalmıştır.
İlçeden günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Meriç’e 1 km. uzaklıktaki Nasuhbey Köyü’nde bir hamam kalıntısı bulunuyordu. 1752 yılında depremle yıkılan bu hamamın soyunmalık kısmına cami, diğer kalıntıları üzerine de köy konağı yapılmıştır. Meriç ilçesinde depremlerden ötürü herhangi bir tarihi eseri günümüze gelememiştir.
Kenthaber Kültür Kurulu