Uzunköprü Şehirliyan Mahallesi’nde bulunan II.Murad Camisi’ni Sultan II.Murad, Uzunköprü ile beraber 1443 yılında yaptırmıştır.
Dikdörtgene yakın 22x19 m. ölçüsünde kare planlı olan bu cami 1621 yılında Sultan II.Osman tarafından onarılmıştır. Eski minyatürlerde kubbeli olarak görünen bu cami, yapılan onarımlar sonucunda özelliğinden uzaklaşmış ve üzeri çatı ile örtülmüştür. Moloz taştan yapılmış olan caminin yüksekliği 5.70 m. olup, bu yükseklik diğer camilere göre çok alçaktır. Bu nedenle de pencereleri üst örtünün saçaklarına kadar dayanmaktadır. Saçakların geniş oluşu da camiyi daha alçak göstermektedir.
Caminin önünde 3.80x22.20 m. ölçüsünde son cemaat yerine bir sundurma yapılmıştır. 12 ahşap direğin taşıdığı bu sundurma sonraki yıllarda yapılan onarımlarda kaldırılmış ve yerine bir duvar örülmüş, böylece cami eski özelliğini tümü ile yitirmiştir. Caminin mihrabı beş cepheli, herhangi bir bezmesi bulunmamaktadır.
Caminin duvarına bitişik olan minaresi kesme taştan olup, dikdörtgen bir kaide üzerinde Türk üçgenleri ile gövdeye geçilmektedir. Minare gövdesi yuvarlak ve tek şerefelidir.
Cami geniş bir avlu ortasındadır. Avluya ikisi batıdan birisi de doğudan olmak üzere üç kapıdan girilmektedir. Bunlardan batı kapısı üzerinde Ergene Medresesinin müderrislerinden Enis’ül Müsamirin ismini kullanan Abdurrahman Hıbrî’nin yazdığı bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeden camiyi Sultan II.Murad’ın 1443’te yaptırdığı, Sultan II.Osman’ında 1621’de onardığı yazılıdır.
Bu caminin avlusunda ve giriş kapısının karşısında, piramidal bir külah ile örtülü şadırvan bulunmaktadır. Bu şadırvanın sekizgen prizma şeklinde bir hazinesi vardır. Harap durumdaki şadırvan eski özgün yapısına sadık kalınarak 1993 yılında onarılmıştır.
Kenthaber Kültür Kurulu