İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte beklenen kötü hava koşulları nedeniyle kamu kurumlarında çalışan özürlü personelin yarından itibaren 3 gün süreyle idari izinli sayılacağını bildirdi.
Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'da bugünden itibaren soğuk hava ve kar yağışının etkili olacağı bildirildi.
AKOM'da yapılan toplantıda, İtfaiye Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü, İBB Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ, Sosyal İdari İşler Müdürlüğü yetkilileri katılarak hazırlık planlarını değerlendirdi.
Kötü hava koşullarıyla mücadelede, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü olmak üzere 2 bin 817 personel 628 araç ile 24 saat esasına göre, vatandaşların kötü hava koşullarından en az düzeyde etkilenmesi için yapılan planlamalarda, hava şartlarının durumuna göre "A", "B", "C" planlarının uygulanacağı bildirildi. Yapılan çalışmalara göre, Büyükşehir Belediye Kanunu'yla sınırları genişleyen İstanbul 9 bölgeye ayrıldı. Bağcılar, Eyüp, Bayrampaşa, Fatih, Eminönü, Güngören, Esenler, Zeytinburnu 1. bölge, Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece, Gürpınar, Bahçelievler, Küçükçekmece, Bahçeşehir, Kıraç, Bakırköy, Yakuplu, Beylikdüzü 2. bölge,
Bahçeköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Sarıyer, Şişli 3. bölge, Arnavutköy, Göktürk, Boğazköy, Hadımköy, Bolluca, Haraçcı, Durusu, Taşoluk, Gaziosmanpaşa 4. bölge, Büyükçavuşlu, Değirmenköy, Muratbey, Binkılıç, Gümüşyaka, Ortaköy, Celaliye, Karacaköy, Selimpaşa, Çanta, Kavaklı, Silivri, Çatalca, Kumburgaz, Tepecik, Çiftlikköy, Mimar Sinan 5. bölge, Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar 6. bölge, Adalar, Pendik, Akfırat, Sultanbeyli, Kartal,Tuzla, Orhanlı 7. bölge, Alemdar, Samandıra, Beykoz, Sarıgazi, Çavuşbaşı, Taşdelen, Çekmeköy, Yenidoğan 8. bölge ve Ağva, Ömerli, Şile 9. bölge olarak düzenlendi.
Meteoroloji yetkililerinin tahminlerine göre, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'un önemli arterlerine konuşlanark, buzlanma ve kar küreme çalışmaları yapacak.
Ekipler birinci derece öncelikli ikinci derece öncelikli ve üçüncü derece öncelikli yollar olmak üzere, toplam 204 güzergahta hazır bekletiyor.
Bu yıl ilk defa buz ve donmayı önleyici solüsyonun bazı yollarda deneme amaçlı olarak kullanılacağını bildiren açıklamada, "Don tehlikesine karşı bu yıl tuzla birlikte kullanmak için solüsyon ihalesine çıkıldı. Ancak iki teklif arasındaki fiyat farkı ve yeterlilik belgeleri eksik olması nedeniyle ihale iptal edildi. Bu problemi küçük alımlarla çözecek ve özellikle buzlanma yapacak alanlarda solüsyon kullanacak.Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 30 bin ton tuz stoku bulunuyor. 25 bin ton tuzun nakliyesi devam ediyor" denildi.
Geçen yıllarda, 2 bin 987 kilometre olan İstanbul ana arter uzunluğunun yeni kanunla birlikte 4 bin 77 kilometreye ulaştığının belirtildiği açıklamada, "Müdahale istasyon sayısı 145'den 204'e çıkarıldı. Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlenerek, istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5'e müdahale edilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı. Su baskınlarına karşı alt geçitler ve dere yatakları çevresine motopomplar yerleştiriliyor. İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Sağlık Daire Başkanlığına bağlı Ambulanslar olumsuzluklara karşı alarma olacaklar. Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte donma riski başlaması üzerine Sağlık Daire Başkanlığı ekipleri evsizleri toplayarak Alibeyköy Tevfik Aydeniz Kapalı Spor Salonu'nda misafir edecek. Sokaklardan toplanan vatandaşların, banyo, giyecek, traş, yiyecek hizmetleri Sosyal İdari İşler Müdürlüğü tarafından karşılanacak. Evlerine veya memleketlerine gitmek isteyen evsizler ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilecek" denildi.
Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü'nün kamyonet, kamyon, grayder, vinç, tanker gibi toplam 510 adet iş makinesinin çalışacağının bildirildiği açıklamada, "Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, hastane giriş çıkışları, üniversite ve okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, 200 personel, 14 kamyon, 7 kamyonet, 7 kepçe, 7 kar küreme makinesi ile Eminönü, Fatih, Yenikapı, Taksim, Üsküdar, Harem, Kadıköy, Hasanpaşa, Ümraniye meydanlarında 24 saat esasına göre karla mücadele çalışması yapacak.
Katı Atık Değerlendirme Müdürlüğü ekipleri, hastane, okul ve büyük alışveriş merkezleri önlerinde tedbirlerini alacaklar" ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan, meydana gelebilecek kazalara karşı büyük tonajlı araçları kaldırmak için bazı bölgelerde vinçler konuşlandırıldı.