Cemal TOLLU (1899-1968)
Ressam.İstanbul doğumludur. İlk ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra sanat öğrenimini Sanayi-i Nefise Mektebi’nde savaş öncesi ve sonrası olarak iki dönemde yapmış ve bu öğrenimini pekiştirmek için Paris’e giderek Andre Lhote ve Fernand Leger Özel Akademileri’ne devam etmiştir. İkinci Dünya Savaşı’na yakın yıllarda Münih’teki Hoffman atölyesinde çalışan Tollu, D grubu kurucularındandır.
Sanat hayatının ilk araştırmalarını kübizm tesiri altında yapmış ve sonraları bu yoldan ayrılarak kendine özgü bir renk ve kitle bütünlüğü elde etmiştir. Paris ve Münih’teki eğitiminden sonra memleketimize çağdaş sanat görüşünü getirenlerdendir. Önceleri plastik bir deformasyonla konstrüktivist yolda çalışan Tollu, sonraları bu yoldaki çalışmalarında doğan sertlikleri bırakarak, kitlenin bütünlüğünü parçalayan bir form anlayışı ile ahenkli bir palete geçmiştir.
1932’de Ankara Arkeoloji Müzesi’nin başına geçtikten sonra başlayan Hitit sevgisi, onu yapıtlarında Hitit Dönemlerine ilişkin ögeleri kullanmaya itti. Hitit heykelleri ve alçak kabarmalarına karşı ilgisi özellikle anıtsal çaptaki duvar resimlerinde belli olur.
Klasik sanata ve temel kurallarına bağlı kalmakla birlikte çağının sanatına da uyum gösteren Cemal Tollu’nun eserleri İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde, Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda ve daha birçok resmi ve özel koleksiyonda yer almaktadır.