Ferit TÜZÜN ( 1929-1977 )
Besteci ve orkestra şefi Ferit Tüzün, İstanbul’da doğdu. Ankara Devlet Konservatuarı’nın piyano (1950) ve kompozisyon (1952) bölümlerini bitirdi. Bir süre konservatuarda bale eşlikçisi olarak çalıştıktan sonra, kazandığı devlet bursuyla Almanya’ya gitti. 1954-1958 yılları arasında Münih Müzik Akademisi’nde Fritz Lehmann, Adolf Mennerich ve Gotthold E. Lessing gibi ünlü müzikçilerin orkestra yönetimi derslerine katıldı.
Bir süre Münih’teki Prinzregententheather’de eşlikçi olarak çalıştı, 1959’da Münih Devlet Operası şef yardımcısı oldu. Aynı yıl çeşitli Avrupa kentlerinde konuk şef olarak orkestra yönetti. Türkiye’ye döndükten sonra Ankara Devlet Operası şef yardımcılığı görevine getirilen Feri Tüzün 6 Ocak 1977’de Devlet Opera ve Bale genel müdürlüğüne atanmıştı.
Orkestra yapıtlarında Ulvi Cemal Erkin ve Necil Kazım Akses yanında Batrok ve Stravinski etkileri de görülen Tüzün özgün temalar yaratmaya özen göstermiş, yapıtlarında Türk halk müziği ezgilerinden de yararlanmıştı.
Tüzün’ün en bilinen orkestra yapıtları: Çeşitlemeler (1950), Anadolu Süiti (1954), Münih Filarmoni Orkestrası’nın isteğiyle bestelediği ve ilk kez Adolf Mennerich yönetiminde bu topluluk tarafından seslendirilen Türk Kapriçyosu (1956) ve Humoresque-Nasrettin Hoca (1957) ile Esintiler’dir (1965).
Tüzün 1964’te Anadolu Süiti adlı orkestra yapıtını Çeşmebaşı adıyla bale müziği olarak yeniden düzenlemiş ve koreografisini Dame Ninette de Valois’in yaptığı bale, ilk önemli Türk balesi olarak nitelendirilmişti. Bestecinin en tanınmış yapıtlarından biri de Güngör Dilmen’in aynı adlı oyunundan yola çıkarak bestelediği ve yazarı tarafından sahneye konan Midas’ın Kulakları (1967) adlı iki perdelik operadır.