Hafız Burhan (sesyılmaz) (1897-1943)
İstanbul’da doğdu. Muallim İsmail Hakkı Bey ve Lem’i Atlı’dan kısa süreli dersler aldı. Bir ara Mızıkay-ı Hümayun’da bulundu. Özellikle 1926 yılında Columbia firması için art arda doldurduğu 100 kadar plağıyla yaygın bir üne kavuştu: Gazel ve Hafız Burhan halk arasında birlikte anılır oldu. Sağlamış olduğu bu yaygın şöhreti sayesinde belki tüm dönemlerin en çok para kazanan sanatçılarından biridir.
Dönemin simgelerinden biri olan Makber, aynı zamanda Türk taş plakları arasında en çok basılıp satılan ve uzun yıllar gündemde kalabilmiş eserlerden biridir. Özellikle Hafız Burhan adıyla özdeşleşmiş ve bu beraberlik Burhan’ın ölümünden sonra Makber’i yeniden yorumlayan Hamiyet Yüceses’le sürmüştür. Halk arasında ’gazel’ diye bilinen bu eser gerçekte bir mersiyedir.
Abdülhak Hamid’in "Tarık" adlı sahne oyunundan alınan bu bölüm başta Hafız Yaşar olmak üzere Cumhuriyet öncesinin pek çok sanatçısı tarafından okunmuş ve plak yapılmıştır. Ama esere asıl ününü Hafız Burhan kazandırmıştır. Genellikle Hamid’in eserinin birinci ve üçüncü beyitleri seçilerek okunan Makber’in halk arasındaki yaygın adı ’Her yer karanlık gazeli’dir.