Muhibbe DARGA (1921- )
istanbul’da doğdu. Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi Arkeoloji Bölümü’ne girdi. Prıf.Dr.H.Th.Bossert, ord.Prof.Arif Müfit Mansel, prof.Dr.E.Bosch’un derslerine devam etti; arkeoloji ve eski çağ filolojisi eğitimini tamamlayarak lisans diplomasını aldı. mezuniyetinden sonra H.Th.Bossert’in iki yıl asistanlığını yaptı ve 1947 yılında doktor phil.unvanını kazandı.
1950 yılından 1959’a kadar Anadolu’nun çeşitli liseslerinde Tarih, Sanat tarihi ve Fransızca hocalığı yaptı. 1960 yılında doktor asistan olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi’ne girdi. Eski Ön-Asya Dilleri ve Kültürleri kürsüsünde Prof.Dr.Phil.U.Bahadır Alkım’ın başkanlığında hocalık ve bilimsel aktivitesini sürdürdü. 1965’te doçent, 1973’te profesör oldu. Bölümünde Hitit Sanatı ve Hitit Dili ağırlıklı dersler verdi. 1983’te Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü’ne başkan atandı. 1985 yılında bu görevinden kendi isteği ile ayrıldı. Bir yıl Eskişehi Anadolu Üniversitesi Sinema ve televizyon Bölümü’nün yüksek lisans öğrencilerine konuk hoca olarak "Anadolu Uygarlıkları" konusunda dersler verdi.
Darga’nın uzmanlık dalını içeren birçok bilimsel incelemeleri makaleler halinde yayımlandı. Side dilinin okunmasına ve çözümüne katkıda bulunan araştırmalar yaptı. Kitapları arasında "Eski Anadolu’da Kadın" (1976; 2.baskı 1984) toplumumuzda en çok dikkati çeken önemli bir araştırmasıdır.
Katıldığı Kazılar:Karatepe (Prof.Dr.H.Th.Bossert başkanlığında), Gedikli (Prof.Dr.Bahadır Alkım Başkanlığında), Değirmentepe (Prof.Dr.Refik Duru başkanlığında). Darga, 1978-1979 yıllarında şemsiyetepe-Karakaya Baraj Havzası kazılarını başkan olarak gerçekleştirdi. Son kazı çalışmalarını 1989-1991 yıllarında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’nün katkıları ve Eskişehir Müzesi Müdürlüğü ile Şarhöyük-antik Darylaıon ören yerinde başkan olarak, adı geçen üniversitede öğretim üyesi olan öğrencileri ile gerçekleştirmiştir.