21
Kasım
2024
Perşembe
İSTANBUL

Sedat Çetintaş


Sedat ÇETİNTAŞ   (1886-1965) 

Mimar, Arapkir’in Yenice Köyü’nde doğmuş, ancak çok küçükken İstanbul’a (1899) gelmiş, ilk ve ortaöğrenimini burada tamamlamıştır. Yükseköğrenimine ise, Sanayii Nefise Mektebi Alisi’nde devam ederken, son sınıfta askere çağrılmıştır. I.Dünya Savaşı sırasında İhtiyat Mülazımı Sani rütbesi ile İstanbul’da askerlik görevini yapmıştır. 

Bu arada amirlerinin izni ile geceleri çalışarak sınavlarını vermiş, 1918’de Güzel sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü birincilikle bitirmiştir. 

Bursa Fen İşleri’nde çalışırken Erken Osmanlı Çağı anıtları üzerinde bazı araştırmalar yapmış ve ilerki yıllarda bunları yayınlamıştır.Bir süre sonra Bursa’daki görevinden ayrılarak İstanbul’da özel bir büro açmış, çeşitli gazetelerde de İstanbul’un imarıyla ilgili sürekli yazılar yazmıştır. 

Türk yapı sanatının önemli anıtlarını kapsayan rölöve sergisini Türk ressamlar Cemiyeti’nin Galatasaray’daki salonunda açmıştır. 

Özel bürosunu kapatarak, Maarif Vekâleti Hars Müdürlüğü İnşaat dairesine müdür olmuştur. Buradan da bir yıl sonra ayrılmış, 1930’da Ankara Şehremaneti İnşaat Müdürlüğü’nde görev almıştır. 

Atatürk, Sedat Çetintaş’tan Chicago Sergisinde teşhir edilmek üzere Şehzade Camii rölövelerini hazırlamasını istemiştir (1932). Bunun üzerine kısa bir sürede bu rölöveleri hazırlamıştır. Atatürk onun çalışmaları ile yakından ilgilenmiş, 1933’te Maarif Vekaleti’nce “Anıtları Koruma heyeti” kurarak ilk mimar üye olarak onu tayin etmiştir. Ardından Bursa ve Edirne’ye gönderilmiş, önemli mimari yapıların rölövesini çıkarmıştır. 

Bu arada inceleme ve koruma kazıları, Sivas İzzeddin kekâvus Darüşşifası, İbrahim Paşa Sarayında araştırmalar yapmış, o güne değin yanlış tanınan konuları aydınlatmıştır. İstanbul davutpaşa Sarayı (1933) ve Bursa Sultan Orhan Hamamı ile Yıldırım Darüşşifasındaki araştırmaları sırasında toprak ve moloz yığınları arasında rastladığı seramik parçalarını toplamış, ölümünden sonra bunlar “XIV-XVIII Yüzyıl Türk Seramik Sanatı Restitüsyonları” ismiyle Galatasaray’da Yapı Kredi Bankası tarafından sergilenmiştir.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar