Vasfi EGELİ (1890-1962)
Mimar. İstanbul’da doğdu. Mabeynci Ömer Lütfi Bey’in oğludur. Sanayii Nefise Mektebi’ne girmiş, 1913 yılında mimari bölümden mezun olmuştur.Mezuniyetinin ardından Evkaf Nezareti’nde çalışmaya başlamış, I.Dünya Savaşı’nın patlak vermesi üzerine silah altına alınmıştır. Savaş boyunca, harbiye Nezareti’nin harita şubesinde askerlik görevini yapmıştır.
Terhisinden sonra yeniden Evkaf nezareti’ndeki görevine dönmüştür. Orada Mimar Kemalettin Bey ve Mimar Nihad Bey’lerin yanında çalışmış, mesleki görüş ve tecrübesini arttırmıştır. Mimar Nihad Bey’in emekliye ayrılması üzerine, onun yerine İstanbul Vakıflar Baş mimarı olmuş, uzun yıllar bu görevde kalmıştır.Bu dönemde İstanbul’un pek çok dini yapısının onarımını başarı ile yapmıştır.
O yıllarda Y.Mimar Süreyya Yücel, Y.Mimar Mustafa Rona ve Y.Mimar Salim Gülşen’den meydana gelen Vakıflar Fen Heyeti’nin başında bulunan Vasfi Egeli, hayranı olduğu Mimar Sinan’ın türbesi başta olmak üzere, Süleymaniye, Şehzadebaşı, Edirnekapı Mihrimah ve Yeni Cami gibi önemli bir çok abideyi restore etmiştir.
Planlarını çizdiği, kontrol mimarlığını yaptığı mescit ve camilerde de daima klasik Türk mimarisi üslubunu uygulamıştır. Feneryolu’ndaki Feneryolu Camii bunun örneklerinden biridir. Diğer taraftan ise inşa ettiği Şişli Camii ile gerçek ününü yapmıştır. Beyoğlu yöresinde Ağa Camiinden başka önemli bir dini yapının bulunmayışı nedeniyle kurulan “Şişli’de bir cami yaptırma ve yaşatma derneği” Şişli Camii’nin yapımını Mimar Vasfi Egeli’ye vermiştir.
Şişli Camii gerçekten onun en büyük eseridir. XVIII.Yüzyıl Türk mimarisi üslubunda inşa edilen bu camide, Vasfi Egeli en büyük özelliği olan organizatörlüğünü de göstermiş, hat, bezeme sanatkârlarını, taşçı ustalarını en iyileri arasından seçmiştir.
Vasfi Egeli, Şişli Camii’nin yapımından bir süre sonra yeniden Vakıflar genel Müdürlüğü’nde görev almış ve mesleki faaliyetinin büyük bir kısmını Eyüp Camii ile çevresindeki eski eser onarımları teşkil etmiştir.