Marmara Bölgesi'nde, İstanbul İline bağlı bir ilçe olan Ümraniye, doğusunda Şile, batısında Üsküdar, kuzeyinde Beykoz ve Şile, Güneyinde Kartal, Maltepe ve Kadıköy ilçeleri ile çevrilidir.
Ümraniye İlçesi İstanbul Boğazı üzerindeki iki köprünün ortasında yer almakta olup, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ana arteri olan TEM Otoyolu ilçenin ortasından geçmektedir.
Yüzölçümü 150 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 605.855'tir.
İlçenin iklimi Marmara Bölgesi'nin karakteristik özelliğini göstermektedir. Yazları sıcak ve kurak; ilkbahar, sonbahar ve kış ayları ise genelde yağmurlu geçer. Ormanlarla kaplı olan Ümraniye'nin bitki örtüsü yeni yapılanmalardan ötürü bu doğal bitki örtüsü yok edilmiştir.
İlçe ekonomisi ticaret ve çeşitli imalat sanayiine dayalıdır. Organize Sanayi Bölgesi ilan edilmesinden sonra yoğun göçe uğramıştır. Ayrıca ilçede konfeksiyon, yedek parça ve ağaç ürünleri başta olmak üzere bir çok küçük imalat atölyeleri bulunmaktadır.
İlçenin tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak, burada ilk yerleşimin Frigler döneminde olduğu iddia edilmektedir. Yörede Roma ve Bizanslılar egemen olmuşlardır. VIII.yüzyılda Arap akınları sırasında Harun Reşit'in orduları Üsküdar önlerine kadar gelmişler ve bir yıl Ümraniye yöresinde kaldıktan sonra 783'te Bizanslılara yenilerek buradan çekilmişlerdir.
Osmanlı topraklarına Orhan Gazi döneminde katılmıştır. XVII.yüzyılın başlarında Sultan I.Ahmet bölgeyi Şeyh Aziz Mahmut Hüdai'ye vermiştir. Balkan ve Osmanlı-Rus Savaşlarından sonra buraya göçmenler yerleştirilmiştir. Bundan dolayı yöre bir süre Muhacir Köy olarak anılmıştır. Cumhuriyet döneminde Üsküdar ilçesinin sınırları içerisinde yer alan Ümraniye 1987 yılında ilçe konumuna getirilmiştir. Üsküdar'ın dokuz mahallesi ve altı köyü ile Beykoz ilçesinin Mahmut Şevket Paşa bucağının üç köyü Ümraniye'ye bağlanmıştır. 1963'te Belediye teşkilatı kurulmuştur.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.umraniye.bel.tr adresinden alınmıştır.