22
Aralık
2024
Pazar
SAKARYA

AB Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı

Avrupa Birliği "Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı" tanıtım toplantısı Kuşadası'nda yapıldı. Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı'nın uygulanmasında İŞKUR'a Destek Projesi konusunun masaya yatırıldığı toplantıya konuşmacı olarak İŞKUR Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, İŞKUR İşgücü Dairesi Başkanı Ferudun Giresun, Vali Yardımcısı Yüksel Topal ve Mehmet Ali Ergüç katıldı. Türkiye'de işgücü piyasasının masaya yatırıldığı toplantıya çok sayıda davetli katıldı. 

Toplantıda konuşan Türkiye İş Kurumu Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı, günümüzde, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun ülkelerin en önemli ekonomik ve sosyal sorununun başında işsizliğin geldiğini belirterek, "İşsizlik, her ülke için ilk sırada yer alan bir sorundur. Çünkü, işsizlik oranının artması bir yandan üretim faktörlerinden biri olan emeğin üretimde kullanılmaması nedeniyle ekonominin sağlıklı çalışmamasına, diğer yandan da kişilerde gelir elde edememenin yarattığı umutsuzluk, çaresizlik, özgüven kaybı gibi psikolojik sorunu değil, ortaya çıkardığı sonuçlar itibariye, tüm toplumun sorunudur. TÜİK 2007 Kasım dönemi Hanehalkı işgücü anketine göre, 2007 yılı Kasım dönemi itibariyle ülkemizde kurumsal olmayan sivil nüfus 69 milyon 185 bin kişidir. Kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 49 milyon 511 bin kişidir. Bunun yanı sıra işsizlik oranımız ise yüzde 10.1'dir. Başka bir ifade ile toplam 23 milyon 212 bin işgücünün 2 milyon 350 bini işsizdir" dedi. Gençlerde işsizlik oranının yüzde 20 olduğunu söyleyen Alıcı ayrıca, "Gençlerde işsizlik oranımız, genel işsizlik oranımızın neredeyse iki katıdır. İşgücüne katılma oranımız yüzde 46.9 olup, istihdam oranımız yüzde 42.1'dir. Gerek işgücüne katılma oranımız, gerekse istihdam oranımız OECD ülkelerine göre düşüktür.
 
İşgücüne katılım oranımızı aşağıya çeken önemli bir etken kadınlarımızın işgücüne katılım oranının düşük olmasıdır. Verilere baktığımızda beş kadınımızdan sadece birinin istihdamda olduğunu görüyoruz" dedi. 

İŞKUR'un işsizlikle mücadelede ve istihdamı artırmada işgücü piyasasına müdahale ettiği en önemli aracın Aktif İşgücü Programları olduğuna da değinen Türkiye İş Kurumu Aydın İl Müdürü Zafer Alıcı ayrıca, "Aktif işgücü programlarının temel felsefesi istihdam edilebilirliği artırmak olarak ifade edilebilir. Aktif işgücü programlarının en önemli özelliği de gerek uygulandığı alanların, gerek uygulanacak kurumların tespit edilmesinde; gerekse hedef alınan kitle itibariyle esnekliğe sahip olmasıdır. Bu esneklik değişen koşullara uyum sağlamak açısından önemlidir. İlimizde işgücü piyasasının nabzı, ilgili tüm tarafların işbirliği ile sosyal diyaloguyla kontrol altında tutulabilir. Bugün ve gelecekte istihdamın korunması-artırılması ve işsizliğin azaltılması için Kurumumuzca yürütülen aktif işgücü programlarına, özellikle de Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planına ilimizde bulunan kamu ve özel kesim eğitim kurumları, işçi ve işveren örgütleri, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları gerekli katkıyı sağlamaları son derece önemlidir" şeklinde konuştu. 

Aydın Vali Yardımcısı Yüksel Topal ise 2006 yılı katılım öncesi mali yardım programları kapsamında geliştirilen ve 16 milyon Euro'su Avrupa Komisyonu katkısı, 4 milyon Euro'su Türk Hükümeti olmak üzere toplam 20 Milyon Euro bütçesi olan "Aktif İstihdam Tedbirleri ve Yerel Düzeyde İŞKUR'a Destek Projesi" için start verildiğini ve Aktif İstihdam Tedbirleri için 16 milyon Euro bütçe ayrıldığını belirterek, "Kadınların ve gençlerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasının öncelik olarak belirlendiği Aktif İstihdam Tedbirleri Hibe Planı Bileşeni; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Adana, Zonguldak, Gaziantep, Tekirdağ, Mersin, Antalya, Manisa, Eskişehir, Konya, Kayseri, Sakarya, Balıkesir, Samsun, Malatya, Aydın, Şanlıurfa, Denizli, Trabzon, Sivas, Diyarbakır, Çorum, Hatay ve Kahramanmaraş olmak üzere toplam 28 ilde uygulanacaktır. 17 Ocak 2008 tarihinde Proje Kılavuzu Rehberi ilan edilmiştir. Hibe Planı'nın son başvuru tarihi 16 Nisan 2008'dir" dedi. Hem gençlerin hem de kadınların projenin hedef grubunu oluşturduğunu belirten Topal ayrıca, "Hazırlanan projenin özellikle belirlenen hedef gruplara yönelik olmasına, ülke ekonomisine fayda sağlayacak projeler olmasına dikkat edilmelidir. Projelerde, istihdam garantisi, mesleki eğitim kursları, işgücü uyum hizmetleri, girişimciliğin desteklenmesi ön plana çıkarılmalıdır. İstihdam yaratacak yenilikçi projeler olmalıdır. Burada sürdürülebilirlik de önem arz etmektedir. Hibe tahsis edilecek projelerin uygulama süreci ciddi bir şekilde de izlenecektir. 

Avrupa Birliği, aktif işgücü programlarını sosyal dengenin ve ekonomik gelişmenin önemli bir aracı olarak görmektedir. Bu anlamda, Avrupa Sosyal Fonu, hükümetlere ve sosyal taraflara, sivil toplum kuruluşlarına, insan kaynaklarına yatırım konusunda çok önemli finanssal destek sağlamaktadır. Ülkemizin ve ilimizin AB fonlarından yararlanması, insan kaynaklarımızın geliştirilmesinde hayati önem taşımaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2008 Cuma 13:35:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?