Türkiye genelinde uygulanması planlanan "Annemle biz meme kanserini yeneriz" projesine Kocaeli'nde başlandı. Proje kapsamında konferans veren Doktor Serpil Öcal, meme kanserini nasıl yendiğini anlattı.
İzmit Halk Eğitim Merkezi'nde başlanan projenin ilk gününde, katılımcılara meme kanseri, erken teşhisi ve tedavisi hakkında bilgiler verildi. 16'ili kapsayan projenin ilk ayağı olan İzmit'te bayanlar konferansa büyük ilgi gösterdi. Proje kapmasında meme kanserini nasıl yendiğini anlatan Dr. Serpil Öcal, "Aslında kanserin bende oluşması benim hatamdı. Düzenli kontrollerimi yaptırmıyordum. Gittiğim doktor ise bana bir şeyin yok dedi. Sonra başka bir doktora gittim ve geç kaldığımı öğrendim. Ama sonralarda yaptığım mücadele ve tedaviler ile kanseri yenmeyi başardım. Önemli olan erken teşhis ve iyi tedavi. Her 12 kadından birisi meme kanseri oluyor, erken teşhis durumunda tedavi yüzde 95 başarıyla sonuçlanıyor. Bayanların düzenli olarak mamografi çektirmesi gerekiyor" dedi.
Meme Hastalıkları Federasyonu, Türk Kadınlar Birliği, Europa Dona Türkiye, Avaze Türk Müziği Topluluğu ve Novartis Onkoloji tarafından ortaklaşa düzenlenen proje kapsamında konuşma yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Cantürk ise, dünyada her yıl yaklaşık 11 milyon insanın kanser olduğunu dile getirdi. Kanserin önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Cantürk, "Kadınlarda en sık meme kanseri görülüyor. Memede rastlanan her kitle kanser değildir. Menopozdan sonraki dönemde meme kanserine daha sık rastlıyoruz. Meme kanseri sadece kadınlarda görülmüyor. Yüzde 99 kadınlarda, yüzde 1 ise erkeklerde görülüyor" şeklinde konuştu.