Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (SATSO) "Türkiye'de kadın girişimciliğin önemi" konulu bir toplantı düzenlendi.
Kadın girişimcilerin ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Hacıeyüboğlu, şöyle konuştu: "Biz kadın girişimciler, iş insanlığına inanırız, cinsi kimliğimiz evde ailelerimizi ilgilendiren bir konudur. Ancak gerek ülkemizin sosyokültürel yapısı gerek gelişmekte olan ekonomilerin yarattığı sorunlar nedeniyle ülkemizde kadın girişimciliği, nitelik ve nicelik bakımından arzu edilen seviyelerin çok altında kaldığını görüyoruz. Dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi arasına girmek için girişimciliği geliştirmeli ve daha fazla istihdam yaratmalıyız. 1 milyon 200 bin girişimci var. Bunlardan sadece 80 bini kadın."
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, 'hedefimiz 1 milyon 300 bin kadın girişimci yaratmaktır' dediğini hatırlatan Hacıeyüboğlu, şunları söyledi: "Bu rakamın yarısının yarısına ulaşırsak bile ülke ekonomisine büyük katkı sağlamış oluruz. Her geçen gün iş gücüne katılan gençlere iş alanı yaratmak, kadın girişimcilerin sayısının artmasıyla mümkün. Kadınların iş gücüne katılmalı u harfine benzeyen bir grafiğe benziyor." Kırsalda üretici konumundaki kadının kentlere göç ve sanayileşmeyle evlere çekildiğini belirten Hacıeyüboğlu, sözlerine şöyle devam etti: "1955'te kadınların iş gücüne katılmaları yüzde 72 idi. Bugün bu rakam yüzde 23. 1950'lerde tarımda çalışan kadın, hayatını evde geçiriyor. Ancak genç kızların üniversite okumasıyla yeniden kadın iş gücüne katılmaya başladı."
Hacıeyüboğlu ayrıca, iş hayatında başarılı olan kadınların diğer kadınlara örnek olduğunu söyledi.
SATSO Başkanı Akgün Altuğ ise, çalıştığı firmanın ithal ettiği makine parçasını üç ortağıyla üretme kararı alarak iş hayatına girdiğini anlattı. Girişimciliğin önemine değinen Aktuğ, 1990 yılında ufak bir atölyede başlattıkları üretimi birçok ülkedeki fabrikalarda sürdürdüklerini ve bin 500 kişiye iş sağladıklarını söyledi.
Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Binnaz Baytekin de, Türk kadınının iş hayatına girmesi ve bu süreç içinde yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş ise, Anadolu'nun bir ilçesinde doğan bir kadın olarak güç şartlar altında liseyi ve üniversiteyi okuyarak bankacı olduğunu söyledi. Bankacılıkta başarılı bir kariyer elde ettiğini belirten Bektaş, İstanbul'a tayin olduktan sonra ticareti öğrendiğini söyledi. Emekli olmasının ardından tekstil sektörüne girdiğini belirten Bektaş, ilk başlarda zorluk çekmesine rağmen başarılı olduğunu anlattı. Bektaş, kadınlara iş hayatına girmeleri konusunda çağrıda bulundu.
PARA KAZANIYORUZ
Mikrokredi uygulamasında başarılı olan Sezer Yüce ise, çalışmayı çok sevdiğini belirterek şunları söyledi: "Yedi nüfusa bakıyorum. Annem rahatsız bir işini göremiyor. Eşim felç geçirdi. Evde çalışacak kimse yok. 600 milyon aylıkla geçinmeye çalışıyoruz. Ama ben hiç durmuyorum. Çalışıyorum, gece el işi yapıyorum. 2007'de mikro krediden 900 lira aldım. Krediyi ödedikten sonra ikinci yıl bin 200 lira aldım. 20 bin kök şimşir ektim. Para kazanıyoruz."