Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.'de işçi olarak çalışan personelin farklı kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş hakkı olmadığı, ayrıca yeni işverenle çalışmak istemediğini belirterek görevinden ayrılması halinde tazminat alamayacağı belirtildi.
Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) Genel Müdürlüğü'nde 'Özelleştirme ve Personel İstihdamı' konulu toplantı düzenlendi. Genel Müdürü Yunus Bekircan'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, SEDAŞ personeli tarafından öğrenilmek istenen konular cevaplandırıldı. Sendika temsilcilerinin de katıldığı toplantıda Özelleştirme İdaresi Başkanlığı İstihdam Dairesi Başkanı Veysel Tekelioğlu ile TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Bekir Sıtkı Aksoy, Akenerji Genel Müdürü A.Ümit Danışman ve Akenerji İnsan Kaynakları Editörü Mehmet Balat, SEDAŞ personelinin özelleştirmeyle ilgili yaşayacağı süreç hakkındaki sorular ile diğer kamu kurum-kuruluşlarına geçmek isteyen personelin, SEDAŞ'ı devir alan şirkete geçmek isteyen personelin ve 4857 sayılı yasaya tabi sendikalı personel ile kapsam dışı (sendikasız) personelin sorularını yanıtladı.
Toplantıda, 2006 yılında memur ve sözleşmeli personelden alınan Nakle Tabi Personel Bilgi Formlarının yeniden alınması ve personelin il tercihi yapması istenerek, bu formların 10 gün içinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na gönderilmesi gerektiği, personelin birinci il tercihine yerleştirileceği belirtildi. SEDAŞ personelinin nakil işlemlerini yapacak, devir ile ilgili koordine sağlayacak bir grup personelin görevlendirileceği kaydedilirken, lojman olan illerde devir tarihinden sonra lojmanda ne kadar oturulacağı konusunda lojman yönetmeliği gereği 4 ayla sınırlı olduğu, ancak sorunun yeni şirketle ilgili olduğu ve bu şirketin bu konuda karar vereceği kaydedildi.
Nakle tabi (memur-sözleşmeli) personelden SEDAŞ'ı devir alan şirkete geçmek isteyenlerin, emekliliklerini hak etmeden önce hizmet akitlerinin herhangi bir nedenle feshi söz konusu olduğunda, başka bir özel şirkette Emekli Sandığı Kanunu'nun ek 71.maddesinden yararlanılarak emekli sandığı ile ilişkilendirilmesinin söz konusu olmayacağı, ancak emekli sandığına tabi çalışılması durumunda, emekli ikramiyesinden yararlanılabileceği açıklanırken, özel şirkete geçenlerin Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmelerine rağmen tedavi ve ilaç giderlerinin özel şirket tarafından karşılanmayacağı, ancak bu konuda özel şirketin özel sigorta şirketleri ile bireysel veya grup sigortası ile personele imkan sunabileceği vurgulandı. Şirkete geçen personelin emekli olduğunda kamudaki hizmetlerine ilişkin emekli ikramiyelerini alacağı, ayrıca askerlik borçlanması yapmışsa bunun da dikkate alınacağı belirtildi. Ancak özel şirkete geçen personelin derece ve kademesinin donacağı ve emekli olurken devir tarihinde geçerli olan derece ve kademesi üzerinden emekli olabileceği, özel şirkette geçen sürelerin kazanılmış hak aylığı yönünden değerlendirilemeyeceği, ayrıca I ve II sayılı cetvele tabi personelin diğer kurum ve kuruluşlara geçişinde, devir sözleşmesinin Özelleştirme İdaresi'ne teslim edilmesi tarihinde geçerli olan net ücretlerin gittikleri kurumlarda esas alınacağı belirtildi.
PERSONEL MEMNUN DEĞİL
Yıl sonunda vergi dilimi nedeniyle aldıkları net ücret düştüğü için gittikleri kurumda üç yıl aynı düşük ücreti alacakları ve ocak zammından yararlanamayacaklarını öğrenen personel, kümülatif vergi matrahı oranları ve yıl sonunda net maaşın azalması nedeniyle düşen maaşın dikkate alınması ve yıl sonunda yükselen vergi kesintisi nedeniyle alınan düşük ücretin 3 yıl boyunca kendilerine uygulanacak olmasının adaletli olmadığını belirtirken, bu konuda yasal düzenleme yapılmamasını eleştirdi. SEDAŞ personeli, kendilerinden sonra yapılacak özelleştirmelerde de bu uygulamanın giderilmesi açısından sendikaların toplu görüşmelerde bu konuda daha çok ısrarcı olmasını istedi. İşçi personelin farklı kamu kurum ve kuruluşlarına geçiş hakkı olmadığı, ayrıca yeni işveren ile çalışmak istemediğini belirterek görevinden ayrılması halinde tazminat alamayacağı, yeni işverenin emekli olacak işçi personele ödenmiş askerlik borçlanmasına karşılık kıdem tazminatı ödemeyeceği, kapsam dışı (sendikasız) personelin nakil hakkından
yararlanamayacağı, 2005'te yapılan yasal düzenleme ile bu konuda Danıştay kararı bulunduğu, ancak yine de bu durumdaki personelin İdari Mahkeme'ye müracaatta bulunabileceği belirtildi.
kazanılmış hak alınmaz diyorlar inanma sana bile sormadan şirkete mal diye satılıyorsun güvencesi var diyorlar inanma ekonomik sıkıntı var işten çıkartır.sonrası belli kardeşim memura tanınan hak işçiye neden tanınmaz adaletin bumu dünya kul hakkı değilmi allah onları bağışlamasın bu tek kişinin yorumu değil.
ÇOK GÜZEL BİR HABER HEM ASGARİ ÜCRETİN1,6 KATIYLA ÇALISTIR HEMDE ŞÖZLEŞME OLACAGI ZAMAN TAZMİNAT VERME GENÇLERİN İSTİKBALİNİ NEGÜZEL AYDINLATIYORSUNUZ BÖYLE DÜŞÜNCELİ BÜYÜKLERİMİZ VARKEN BİZLER KIŞIN ORTASINDA 12-18M DİREKLERDE ARIZA YAPARKEN VEYA ORAYA GELİP NASIL OLUYOR DİYE BAKMADAN NE ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞTIGINI GÖRMEDEN BÖYLE KARARLARI ALMAK PEK KOLAY OLDUGUNU DÜŞÜNÜYORUM .ŞUNU İLETMEK İSTERİMKİ UNUTMAYIN Kİ BU ÜLKENİN GELECEGİ GENÇLERİNDİR GENCLERİN ÖNÜNE TAŞ KOYMAKTAN VAZGECİN