27
Aralık
2024
Cuma
SAKARYA

Soba zehirlenmelerine dikkat!

BÜYÜKŞEHİR'DEN SOBA ZEHİRLENMESİ UYARISI

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Oktar, yanlış soba yakılması sonucu meydana gelen zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı.

Soba zehirlenmelerinin kışın çok sık rastlanan olaylar arasında olduğunu belirten Çevre Koruma Daire Başkanı Ali Oktar, bu tür zehirlenmelerin alınan tedbirlerle önlenebileceğini söyledi.

Yanlış soba yakılması ve kalitesiz yakıt kullanımının kötü sonuçlar meydana getirdiğini belirten Ali Oktar, “Kışın soba zehirlenmelerine çok sık rastlanıyor. Kalitesiz kömür kullanımı ve sobaların yanlış kullanılmaları zehirlenmelere neden olabiliyor. Halkımız bu konuda tedbirli olmalı. Sobaların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar var” dedi.

Soba zehirlenmelerin önlenmesinde alınacak tedbirlerden söz eden Ali Oktar “Kışın sobaların ısı verimi en az yüzde 70 olmalıdır. Bağlantı ve ayar yerlerinden, ızgara altından ve kapaktan hava sızıntısı olmadığı garantisine dikkat edilmelidir. TSE belgesiz, bağlantı yerleri sızdıran, alttan yakmalı sobalar ile teneke sobaları kesinlikle ısınma amacıyla kullanmamalıyız. Sobayı kurmadan önce mutlaka bacaları temizlemeliyiz. Rüzgarlı havalarda zararlı ve zehirli gazların geri gelmemesi için mutlaka baca başlığı kullanmalıyız. Bacalar yeterli oranda yalıtımlı olmalıdır. Yalıtılmamış bacalar hızlı şekilde soğur. Soğuyan bacalarda; sıcak gaz içindeki nem yoğunlaşarak bacalarda daha hızlı tıkanmalara ve duvarlarda lekelenmelere neden olur” diye konuştu.

Baca yüksekliğine de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ali Oktar, “Baca yüksekliğinin yeterli olması baca çekişini iyileştireceğinden binaların en üst katında baca yüksekliği en az 3,5 metre, en fazla 5 metre olmalıdır. Bacanın çatıdan itibaren yüksekliğinin en az 1 metre olmasına dikkat etmeliyiz. Soba borusu baca girişine boru üzerindeki çentiği geçmeyecek şekilde takılmalıdır. Soba borusu bacanın kesit alanını daraltmamalıdır. Soba kurulurken fazla dirsekten kaçınılmalı ve zorunlu olmadıkça ikiden fazla dirsek kullanılmamalıdır. Dirsek sayısı arttıkça baca gazı çekiş gücü azalır ve yanma verimliliği düşer” dedi.

Oktar, zehirlenmelerin önlenmesinde doğru soba kullanımının da çok önemli olduğunu ifade ederek, “TSE standartlarına uygun soba kullanılmasına dikkat edilmelidir. Üsten yanmalı sobalar tercih edilmelidir. Tutuşturmada alt kapak kapalı, üst kapak açık tutulmalıdır. Yanma sırasında sobanın kapakları ayarlanarak hızlı yanma önlenmelidir. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır. Sobaya lastik, plastik, boya, petrokok, araba lastiği ve tıbbi atık gibi çöpler atılmamalıdır. Kullanılacak kömür torbalı şekilde temin edilmeli ve kömür torbasının üzerinde standartlara uygun olduğunu gösterir değerlere dikkat edilmelidir. Aşırı nemli kömür veya odun, kullanılmadan önce kurutulmalıdır. Yüksek nemli kömürlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır“dedi.

Ali Oktar kullanılan kömürlerde yanma özelliklerinde görülen olumsuzlukların Çözüm Masası'na bildirilmesi sonucunda ilgili birimlerce gerekli işlemlerin yapılacağı da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 16:21:02
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 23:47:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?