22
Aralık
2024
Pazar
GEYVE - SAKARYA
Belediye Sayfaları
Nufus
835.222
Yüz Ölçümü
4.789
İlçe Sayısı
17
Vali
Nufus
45.923
Yüz Ölçümü
780
Belediye Sayısı
65
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Geyve Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nde, Sakarya İline bağlı bir ilçe olan Geyve, doğusunda Taraklı ve Karapürçek, batısında Pamukova ilçesi, kuzeyinde Sakarya Merkez ve Sapanca, güneyinde ise Osmaneli ve Gölpazarı ilçeleri ile çevrilidir. Sakarya İlinin güneyinde yer alan Geyve’nin kuzeyini Samanlı Dağları engebelendirir. İlçenin güneyinde Pamukova yer almaktadır. Domdom Kaya, Kirpiyan ve Karagöl Yaylaları ilçenin belli başlı düzlükleridir.

Sakarya Nehri’nin dik yamaçlı, Samanlı Dağlarının doğu kesiminde Geyve Boğazı bulunmaktadır. Boğazın yamaçlarındaki kristalli şist tabakaları MÖ. 136-65 milyon yıl önce bu arazinin oluştuğunu göstermektedir.

İlçe topraklarını Sakarya Nehri ve Geyve Suyu sulamaktadır.İl merkezine 35 km. uzaklıktaki ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 80 m.dir. Yüzölçümü 780 km2 olup, toplam nüfusu 42.208’dir.

İlçe iklimi hem Marmara Bölgesi iklimi hem de Karadeniz iklimi özelliklerini taşır. Kışlar bol yağışlı ve az soğuk, yazlar ise sıcak geçer.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, şeker pancarı, arpa, patates, soğandır. Az miktarda da mısır, baklagiller, fındık, tütün ve pamuk yetiştirilir. Sebze ve meyve de yetiştirilmekte olup, domates, ıspanak, lahana, fasulye, biber, üzüm, elma, ayva, kavun, karpuz ve kiraz başlıcalarıdır. Hayvancılık büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği şeklinde olup, son yıllarda besi tavukçuluğu gelişmiştir. Arıcılık ve ipekböcekçiliği de yapılmaktadır. Ormancılık da ilçe halkının geçim kaynaklarından biridir.

İlçede son yıllarda Tekstil Sanayi gelişme göstermiş, irili ufaklı 5 adet tekstil işletmesi kurulmuştur. Bir adet de havai fişek fabrikası kurularak üretime başlamıştır. Ayrıca ilçede Ilıcaköy ve Ahıbaba madensuyu kaynağı bulunmaktadır.

MÖ.IV.yüzyılda Bithynia yönetiminde ve burasının Tataion (Totaion) ismi ile tanınmıştır. Bizanslıların Optimation Theması’nın sınırları içerisindeki Sakarya bölgesi zaman zaman Arap istilalarına uğramıştır. XI.yüzyılın sonlarında Selçuklulardan Artuk Bey’in buradaki Bizanslıları yenmesi ile yöre Selçukluların eline geçmişse de 1072’de yeniden Bizanslılar yöreye hakim olmuşlardır. Bunun ardından 1097’de Haçlıların, Danişmendlilerin, Anadolu Selçuklularının ve İznik’te merkezi kurulan Nicaia İmparatorluğunun yönetimine girmiştir. Osman Gazi zamanında 1312’te Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Osmanlı döneminde, 1338’de kaza olmuştur. XVI.yüzyılda yöre Suhtelerin ayaklanmasına sahne olmuştur. XIX.yüzyıl sonlarında İzmit Sancağına bağlı kaza merkezidir. 1908’de Belediye teşkilatı kurulmuştur. Milli Mücadelenin önemli merkezlerinden biri olup, 1920’de Yunan işgaline karşı burada “Geyve ve Havalisi Grup Komutanlığı” adı ile milis teşkilatı kurulmuştur. İstiklal Savaşı sırasında Ali Fuat Cebesoy, bugün kendi ismini taşıyan kasabada karargâhını kurmuştur. Yunanlılar buraya yaklaşamamış, dolayısı ile ilçe işgal görmemiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra ilçe konumunu sürdürmüş, 1954’te Sakarya’nın il olması üzerine, Sakarya’ya bağlanmıştır.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Ulu Cami (Yunus Paşa Camisi), Süleyman Paşa Camisi, Ali Fuat Paşa Köprüsü, Elvan Bey İmareti  ve Kuvayi Milliye Müzesi bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2009 Pazar 20:51:28

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR