Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, bu yıl tescil ettirdikleri iri taneli siyah çekirdeksiz üzümün Avrupa ülkelerine pazarlanacağını söyledi.
Yılda 300'den fazla üzüm çeşidi üreten Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü bu yıl çekirdeksiz siyah üzüm çeşidini Avrupa'ya pazarlamaya hazırlanıyor. Milli Koleksiyon bağında üç yıldır arka arkaya Avrupa tüketici puanları arasında en yüksek puanı alan üzüm çeşidi ihracatçılarında dikkatini çekiyor. Avrupa ülkelerindeki talebi karşılamak ve süreklilik kazandırmak için üretim sahalarını geliştirme kararı alan Bağcılık Araştırma Enstitüsü, kısa sürede ihracata hazır hale gelmeyi hedefliyor.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, yaptığı açıklamada, "Son zamanlarda iftiharla sunmak istediğimiz üzüm suyu uygunlukları konusunda projelerimiz var. Bu projeyle ilgili olarak da enstitümüzde pilot bir üretim aşamasındayız. Bu üretime bu yıl başladık. Bilindiği gibi üzüm suyu sağlıklı besin kaynaklarından bir tanesi meyve suları içerisinde anne sütüne yakın ve beslenmede vazgeçilmez diyebileceğimiz özellikle renkli çeşitlerde sağlık açısından sonra derece önemlidir. Üzüm suyu yeni ürettiğimiz bir ürün. Örnek olarak üretimini yaptık. Bundan sonra ürünün özel sektöre açılması için çalışma yapacağız. Umuyoruz ki üzümden sadece şarap değil, onun yanında üzüm suyunun da çok rahat yapılabileceğini değerlendirme şekillerinin çok farklı olduğunu görmüş olacağız" dedi.
Bu yıl 5 farklı üzüm çeşidini tescil ettirdiklerini ifade eden Dr. Boz, "Enstitümüzde bini yerli olmak üzere toplam bin 250 çeşit üzüm çeşidi yetiştirildi. Tescil ettirdiklerimiz arasında Trakya İlkeren diğeri yine Türkiye'deki bu kadar çeşit zenginliğin Avrupa pazarlarına ulaşımı nasıl olur şeklindeki yürüttüğümüz projede de Tekirdağ Çekirdeksizi dediğimiz siyah iri taneli üzüm çeşidimiz var. Avrupa tüketici puanları Avrupa da gezen tüm çeşitlere göre 3 yıl arka arkaya en yüksek puanı aldı. Bu bizi çok sevindirdi. Türkiye'de çeşit bazında fidan talebi olarak en yüksek talep edilen üzüm çeşitleri oldu. Üzüm çeşitlerimiz Avrupa pazarlarında sofralık olarak çok rahatlıkla tüketilecek kalitede. Bu hem bizim bölgede ülkemizin diğer taraflarında. Yaş üzüm ihracatına baktığımız zaman çekirdeksiz beyaz üzümün ihracı gündemde ama bunu değiştirmek lazım. Sofralık kalitesi daha yüksek olan diğer çeşitlerinde Avrupa pazarlarında rekabet edeceğini biliyoruz. Hatta bunu kesin olarak da söyleyebiliriz. Sofralık üzüm çeşitlerinde biz söz sahibi olabileceğiz" şeklinde konuştu.
Avrupa'dan gelecek olan tonlarca üzüm talebini karşılamak ve süreklilik kazandırmak için gerekli projelerin başladığını anlatan Dr. Boz, kısa sürede ihracata hazır olacaklarını belirtti. Şaraplık üzüm üreticilerinin son dönemlerde ürünlerini satmakta zorluk çektiğine dikkat çeken Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, kalitesi herkes tarafından bilinen üzüm suyu projelerinin üreticilerine yeni bir alternatif olduğunu da sözlerine ekledi.
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü bu yıl sofralık erkenci ve geç dönemde olgunlaşan üzüm çeşitlerinden Trakya İlkeren, Tekirdağ Çekirdeksizi, Barış, 3A/ 261 ve 2B / 56 adı verilen üzüm çeşidi üreterek tescil ettirdi. Fidanları üretilerek Ege ve Akdeniz Bölgesindeki üreticilere talepleri doğrultusunda dağıtılmaya başladı. Özellikle Trakya İlkeren çeşidi örtüaltı bağcılık da yaygın olarak kullanılıyor. İlkeren Mayıs ayı ortalarında hasat vermesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca enstitüde yıllık ortalama 200 bin adet aşılı ve aşısız asma fidan üretiliyor.
tekirdağ bağcılık araştırma enstitüsü ne teşekkür etmeyi bir borç bildiğimi belirtmek ister başarılarınızın daimi olmasını yürekten arzularım.