"Tarımtech 2006 Ulusal Tarım Teknolojileri Fuarı Çorlu'da açıldı. Fuara gelen çiftçiler, birbirinden farklı makine ve çeşitli ürünlerle buluştu. Törende bir konuşma yapan Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, "Tarımsız bir Türkiye düşünmek, siyasi iktidarların en büyük hatası olur diye düşünüyorum" dedi.
Fuarın açılışı için düzenlenen törende, Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, Çorlu Kaymakamı Erhan Özdemir, Çorlu İlçe Tarım Müdürü Yılmaz Ergin ile çok sayıda çiftçi hazır bulundu. Törende bir konuşma yapan Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin, Türk çiftçisinin sıkıntılarına değindi. Türkiye'de tarımın önemini vurgulayan Ersin, "Tarım dünyada vazgeçilmezdir. Tarımsız bir Türkiye düşünmek, siyasi iktidarların en büyük hatası olur diye düşünüyorum. Çiftçi bir kökenli bir ailenin çiftçilik yaparak yetişmiş bir evladı olarak tarımın çiftçinin sorunlarını çok iyi biliyorum. Trakya'nın çiftçilik açısından çok farklı bir boyutu var. Çorlu, Türkiye'nin yüzde 3 toprak büyüklüğüne sahip olmasına rağmen, Türkiye'deki tüm ayçiçeğinin yüzde 80'nini, buğdayın ise yüzde 18'ni üretmektedir" dedi. Sanayileşen Trakya'daki çiftçilerin de çeşitli sorunları olduğunu belirten, Ersin, sanayileşmenin vermiş olduğu etkilerin çiftçiye zarar verdiği belirterek, "Renkli Fuarcılık tarafından düzenlenen fuar sayesinde çiftçilerimiz buradaki teknolojik makineleri, traktörleri alıp, hem kendi hanelerine farklı bir katma değer katacaklar hem de Türkiye'de belli bir sanayiinin lokomotifini oluşturan tarımsal makine üreticileri de kendilerine bir pazar oluşumunun mutluluğunu yaşacaklar" diye konuştu.
Ersin'den sonra söz alan Çorlu Kaymakamı Erhan Özdemir, "Dünyada tarımda öncü kabul edilen iki örnek ülke vardır. Bunlardan biri İsrail, diğeri Hollanda. İsrail dünyanın belirleyici ülkesidir. Hollanda'nın yüzölçümü Konya'nın yarısından biraz daha az, nüfusu 16 milyon. Toprağının yüzde 27'si tarıma müsaade ediyor. Gayri Safi Milli Hasılatı (GSMH) yaklaşık 450 milyon dolar. Yıllık ihracatı yaklaşık 220 milyar dolar. Bu ihracatın içinde tarımdan elde ettiği gelir yani tarım ürünlerini satarak elde ettiği gelir 8 milyar dolar. Türkiye'nin de tarımdan elde ettiği gelir 9 milyar dolar. Bakınız Konya'nın yarısı kadar olan bir ülke tarım ülkesi geçiminin yüzde 65 yüzde 66 oranında tarıma dayalı olduğunu Türkiye'den aşağı yukarı aynı konuda tarımsal geliri var. Biz teknolojimizi yeniliyoruz, gelişiyoruz. Ama yaptığımız çalışma bilgi teknolojisi anlamında bir çalışma değil" ifadelerini kullandı.
Özdemir konuşmasına şöyle devam etti:
"Kendimize çok yüksek hedefler belirlemek bu hedefler doğrultusunda çok hızlı adımlarla koşmak zorundayız. Aksi takdirde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bize hedef olarak göstermiş olduğu çağdaş uygarlık düzeyine kalmamız sadece hayallerimizde. Bir taraftan yeni teknolojilere ayak uydururken diğer yandan da ileri teknolojiler üzerinde ciddi araştırmalar ve çalışmalar yapmalıyız. Tarım makinesi üreten firmalar bir araya gelmeli, birleşmeli, devasa büyüklükte firmalar oluşturmalı".
Konuşmaların ardından fuarı gezen çiftçiler, firmalar arasında tatlı bir rekabetin oluştuğu "Tarımtech 2006 Ulusal Tarım Teknolojileri Fuarı"ndan çok memnun olduklarını dile getirdi.
TARIM VE HAYVANCILIKTA KULLANILAN ORGANİK ÜRÜNLER
Fuarda tanıtımı yapılan "Bioaktiv" isimli ürün hakkında bilgiler veren Yeşil Yaşam Genel Müdürü Inken Kuhn, tarım ve hayvancılıkta ürünün tamamıyla organik olduğunu vurgulayarak, "Biz de 2 tane farklı ürün var. Biri magnezyum sulfat bitkiler için kullanılan ürün. Bitkilerin daha güçlü daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Daha az gübre daha az ilaç kullanmak lazım. İçinde tuz, magnezyum ve sulfat var. İçinde hormon yok. Bitkiler daha güçlü oluyor. Toprağın içinde ne varsa alabiliyorlar. Hayvanlar için kullanılan ürün içinde ise kalsiyum karbonat var. Su ve yemle verilebilir. Hayvanlar daha sağlıklı oluyorlar ve daha hızlı kilo alıyorlar. Yan etkisi kesinlikle yok. Çiftçiler ise çok merak ediyorlar. Gelip soruyorlar" açıklamalarında bulundu.
Aynı fuarda ürünlerinin tanıtımını yapan Reos Döküm ve Tarım Makineleri Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Remziye Bayındır, Türkiye'de tarım makineleri üreten tek bayan olduğunu belirterek, "Bir bayan olarak, erkeğe göre çiftçiye daha yakınım. Yaptığım işin hep arkasındayım. Çiftçiye sürekli hizmet veriyorum. Tarım makineleriyle ilgilenmeye 90'lı yıllarda başladım. Başta dökümcülük yaptım. Daha sonra tarım makinelerine girdim. Çiftçiler kadın olarak benim gururumdur. Onlar varsa ben de varım. Onlar yoksa ben yokum. Biz Avrupa'da yapılan makinelerin yüzde 70'ini yapıyoruz. Kaliteyi oturtmuşuz. İhracatta zaman zaman zorlanıyoruz. 2 gündür buradayım. Bu fuar çok verimli. Ayrıca basından da destek bekliyoruz" dedi.
New Holland Trakmak Bölge Satış Müdürü Reha Gülcüoğlu ise fuardan çok memnun olduklarını dile getirerek, "Çorlu fuarına katıldık. Yerli ürünlerle birlikte ithal ürünlerimiz de var. İlk defa Trakya'da kapalı alanda bir fuar yapılıyor. Fuardan son derece memnunuz. Burada çiftçiler yeni ürünler görebiliyor. Yaklaşık 50 yıldır üretim yapmaktayız" şeklinde konuştu.
Kutlucan Biçerdöver ve Traktör Sanayi Ticaret Limited Şirketi Genel Koordinatörü Ali Fuat Kutlucan ise fuara Trakya çiftçisinin ilgisinin çok büyük olduğunu, bu tarz fuarların çiftçiler ve üretici firmalar için önemli olduğunun altmfcrkiye'nin de tarımını çizerek, "Çiftçiler birbirinden farklı ve kaliteli ürünü bir arada görebiliyor. Bu açıdan iyi bir fuar. İlgi de güzel" diye konuştu.
2-6 Ağustos tarihleri arasında açık olan fuarda, Türkiye'nin en büyük römorkunun yanı sıra küçükbaş hayvanlar da yerini aldı. Trakya'nın en büyük fuarı olma özelliğini taşıyan fuara, 70'i aşkın firma katılıyor. 20 bin metre kare kapalı alan üzerine kurulan fuarın amacı Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip olan, Trakya çiftçisini Türkiye'nin en yeni tarım teknolojileriyle tanıştırmak. Türkiye pazarına giren pek çok yeni marka ilk kez bu fuarda ziyaretçileriyle buluşuyor.
İHA
Yayın Tarihi :
4 Ağustos 2006 Cuma 18:41:01