21
Kasım
2024
Perşembe
ÇERKEZKÖY - TEKİRDAĞ

Çerkezköy Genel Bilgi

Marmara Bölgesi’nin Trakya bölümünde, Tekirdağ İline bağlı bir ilçe olan Çerkezköy, doğusunda İstanbul ili, kuzeyinde Saray, batısında ve güneyinde Çorlu ilçeleri ile çevrilidir. Tekirdağ’ın doğu kesiminde yer alan İlçe toprakları, Ergene Havzası içerisinde, hafif engebeli düzlüklerden oluşan arazi yapısına sahiptir. Kuzeyini ve doğusunu Istranca (Yıldız) Dağları engebelendirir.

İlçe topraklarını Istranca Dağlarından kaynaklanan ve Ergene Irmağının kollarından olan Çorlu Deresi sulamaktadır. İl merkezine 56 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 326 km2, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 82.685’tir.

Çerkezköy alanı genellikle kalkersiz kahverengi toprak türlerinden oluşmaktadır. Çorlu deresi vadisi boyunca uzanan topraklar alüvyal topraklardır. Kalkersiz kahverengi orman toprakları yörenin kuzey ve doğusunda ormanlarla kaplanmıştır. Diğer kahverengi toprakların çoklukla kuru tarım ve yer yer mera olarak kullanılmaktadır.

İlçede Trakya’ya özgü bir iklim hüküm sürmektedir. Genel olarak yazlar sıcak, kışlar ılık geçmektedir. Yörede zaman zaman soğuk kuzey rüzgarları ısının düşmesine yol açmaktadır

İlçenin ekonomisi tarım ve sanayie dayalıdır. İlçede 1970 yılı öncesinde ekonomi tamamen tarıma dayalı iken, Bakanlar Kurulu’nun 1971 yılında 7/350 sayılı kararıyla “Kalkınmada Öncelikli Yöreler” kapsamına alınması ile sanayi başlamış ve gelişmiş ve bugün Türkiye’nin en büyük sanayi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Çerkezköy, güçlü bir karayolu bağlantısının yanında 1800’lerin başından itibaren İstanbul ile de demiryolu bağlantısına sahip bir yerdi. 1970’lerin ikinci yarısında, Çerkezköy’de, büyük ölçekli, modern teknoloji kullanan ve dış pazara yönelik üretim yapan bir çok sanayi kuruluşu peş peşe kurularak üretime geçmiştir. Birçoğu Türkiye’nin en büyük sanayii kuruluşları arasında yer alan bu tesisler, tekstil, kauçuk plastik, boya, kimya, metal, makine, gıda, sağlık, maden, ağaç, elektronik eşya, beyaz eşya, inşaat malzemeleri, kırtasiye ve otomotiv sektöründe yoğunlaşmıştır.

Çerkezköy, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan (1877-1878) sonra kurulmuş ve buraya Çerkezler yerleştirilmiştir. Çerkezler kısa süre sonra bölgeyi terk etmişler ve Bulgaristan’dan gelen göçmenler buraya yerleşerek bugünkü yerli halkı oluşturmuşlardır.

Yıldırım Beyazıt’ın Ankara Meydan Savaşı’nda Timur’a yenilip esir düşmesinden sonra şehzadeler arasında taht kavgası başlamıştır. Edirne’de bulunan en büyük şehzade Süleyman Emir’in, kardeşi Musa Çelebi’ye yenilmesi üzerine, Edirne’den İstanbul’a sığınmak için kaçarken, Çerkezköy’de kardeşi Musa Çelebi’nin adamları tarafından öldürülmüştür. Bugünkü Atatürk İlkokulu’nun bulunduğu yere gömülmüş ve kardeşi Mustafa Çelebi tarafından türbesinin yaptırıldığı, bundan ötürü de Çerkezköy’ün adının Türbedere olduğu bilinmektedir. 1912 yılına kadar burada bulunan türbe ve 15 kadar mezar, Balkan Harbi’nde Bulgarların işgali sırada, işgalci Bulgar askerleri tarafından yıkılarak talan edilmiştir. Çerkezköy ilçesi 29 Ekim 1922’de düşman işgalinden kurtarılmıştır.

1911 yılında Belediye teşkilatı kurulan Çerkezköy, Saray ilçesine bağlı bucak merkezi iken 1938’de ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.tekirdag.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2009 Cuma 21:07:30

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR