Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği tarafından yağ, pil, lastik, elektrik ve elektronik atıklarının geri dönüşümü konusunda düzenlenen panel Yalova'da yapıldı. Panele birliğe üye 12 belediyeden temsilciler katıldı.
Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği eğitim faaliyetlerine devam ediyor. Çalışmalarını İstanbul dışına taşıyan birlik, üye belediyelerde panel, konferans ve toplantılar düzenlemeye başladı. Yalova, yağ, pil, lastik, elektrik ve elektronik atıklarının geri dönüşümünü konu alan çevre paneline ev sahipliği yaptı. Yalova Belediye Meclisi salonundaki toplantıya Çevre ve Orman Bakanlığı atık uzmanı Kimyager Ümit Güven Ulusoy, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Faruk Kültür ve İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Rahşan Bukni Ulus konuşmacı olarak katıldı. Birlik üyesi 12 belediye de paneli takip etmek için yetkili personelini Yalova'ya gönderdi. 2 bölüm halinde yapılan panelin açılış konuşmasını İstanbul Çevre ve Orman Müdürü Rahşan Bukni Ulus yaptı. "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ve Belediyeler" konulu bir sunum yapan Ulus, "Ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılarak toplanması çok mühim. Çevre ve Orman Bakanlığı bir yönetmelik yayınlayarak uygulamaya soktu. Artık tüm çalışmaları bu yönetmeliğe göre sürdürüyoruz. Kaynakta ayrıştırma olmazsa ülkemiz açısından maddi değeri olan birçok madde toprak altına gömülmüş olacaktır. Bu da ülke ekonomisi anlamında çok büyük bir kayıp anlamına gelmektedir. Öte yandan biyokimyasal çözülmede bu süreç olumsuz etkilenecektir. Kaynaktan azaltma yönteminin 2020 yılında en çok kullanılan yöntem olması hedefleniyor. Yine ülkemizde piyasaya sürülen ambalaj atıklarının sadece yüzde 18'i bildiriliyor. Bakanlık bu oranın yükseltilmesi içinde ciddi adımlar atmaktadır" dedi.
Kimyager Ümit Güven Ulusoy ise, bakanlık olarak geri dönüşümü mümkün ambalaj malzemesi kullanılmasını tavsiye ettiklerini anlatarak, "Ambalaj atıklarının ayrıştırılması ve toplanması çevre temizliği açısından olduğu kadar ülkemizin ekonomik anlamda güçlenebilmesi için de büyük önem arz ediyor. Biz bakanlık olarak geri dönüşümü mümkün olan maddelerin ambalaj malzemesi olarak kullanılmasını destekliyoruz. Bakanlığımız bu konuda önemli adımlar atıyor. Bunlardan en önemlisi Ambalaj Atıklarınin Kontrolü Yönetmeliğidir. Ancak bu yönetmeliğin tek başına başarılı olması mümkün değildir. Denetimin bu noktada büyük önemi olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.
Panelde TAP, Çevko gibi kuruluşların yanı sıra bazı şirketlerin yetkilileri de yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.