21
Kasım
2024
Perşembe
YALOVA

24 saatte olgunlaşan hurma

Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen ve halk arasında Trabzon hurması olarak bilinen meyvede, hasadın ardından 10 günü bulan olgunlaşma zamanı tarihe karıştı. Yalova Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü'nde 5 yıl süren araştırma sayesinde 24 saatte olgunlaşan bir hurma çeşidi geliştirildi. 

Ülkemizdeki ortalama her bölgede yetiştirilen, ancak nemli ve ılıman bir iklim ihtiyacı duyduğu için genellikle Karadeniz Bölgesi'nde yetişen Trabzon hurması, özellikle pasta ve tatlı sektöründe sıkça kullanılıyor. Ekonomik bir değere sahip olan hurmanın olgunlaşma süresi de bir hayli önem taşıyor. Trabzon hurması, diğer meyveler gibi dalda olgunlaşmayan, daha çok kuru ve nemden uzak bir yerde olgunlaşma sürecini tamamlayan bir meyve. Bu meyve hasadın ardından yaklaşık 10 gün gibi bir süre içerisinde tüketilecek hale geliyor. Bu zamanın kısaltılabilmesi için Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde Meyvecilik Bölümü Araştırma Görevlisi Uz. Nesrin Aktepe Tangu tarafından 5 yıldır sürdürülen araştırma sonucunda, meyvenin 24 saat gibi bir sürede olgunlaşması sağlandı. 

Kuru buz (katı karbondioksit) uygulaması adı verilen bir yöntem sayesinde artık hurma kısa bir sürede tüketilebilir olgunluk seviyesine ulaştırılıyor. Bu gelişmenin düzenlenecek seminerlerle hurma üreticilerine aktarılacağını belirten enstitü yetkilileri, bu sayede ülkenin hurma üzerinden elde ettiği ekonomik girdilerinin artacağını ifade etti.

A VE E VİTAMİNİ DEPOSU 

Bilhassa kış aylarında yakalanılan hastalıklara karşı vücut direncini arttırıcı A ve E vitaminlerini bolca ihtiva eden Trabzon hurmasının bol bol yenilmesi uzmanlarca tavsiye ediliyor. Trabzon hurması, sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmazken, damar, kalp ve sinir sistemlerinin gelişimi ve düzenli çalışmasında da etkili oluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 12:27:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?