Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Yavuz, "Yürüyen Köşk"ün restore edileceğini bildirdi.
Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, rutubet ve nem nedeniyle dış cephesinde çürümeler meydana gelen "Yürüyen Köşk"te yapılacak restorasyon çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.
Köşkün restorasyonu için gerekli prosedürlerin yapılması gerektiğini belirten Yavuz, "Bu tür tarihi yapılara istediğiniz zaman, istediğiniz şekilde, keyfekeder, tadilat, tamirat ve bakım yapamıyorsunuz. Bunun bir mevzuatı var. Mevzuat gerçekleşmeden bir tek çivi bile çakamıyorsunuz" dedi.
Restorasyonla ilgili proje çalışmasının hazırladığını dile getiren Yavuz, şunları kaydetti:
"Rölöve ve restorasyon projesi ile ek raporlar uzman bir ekipçe hazırlanmaktadır. Proje çalışması 7 Şubat'ta bitecektir. Daha sonra proje, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma BÖlge Kurulu'na sunulacaktır. Kurul onay vermezse proje yeniden yapılmak durumunda. Büyük ihtimalle bu proje kuruldan geçecektir. Ardından da restorasyon çalışmaları başlayacak. Tüm bu çalışmalar şubatın sonunu bulacaktır. Tahminen yapının nisan ayında açılışını gerçekleştireceğiz."
Köşkte rutubet nedeniyle çürüme meydana geldiğine işaret eden Yavuz,
"Sadece bunu içerinin ve dış cephenin restorasyonu olarak değerlendirmeyin. Restorasyon konusunda iskele ve çevresiyle birlikte kapsamlı ve titiz bir çalışma yapılacak. Binanın deniz kenarında olmasından dolayı nem ve su etkisi var. Köşkün nemden ve sudan korunması için titiz çalışma olacak. Restorasyonla 15-20 yıl yeniden bir çalışma yapılmasına gerek kalmayacak" diye konuştu.
Yavuz, yapı içindeki manevi ve tarihi kıymeti olan eşyalar üzerinde konusunda uzman zanaatkar ve akademik danışmanların yönetiminde çalışma gerçekleştirileceğini, restorasyon süresince eşyaların korunacağını kaydetti.
-Yürüyen Köşk-
Atatürk'ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanında inşa edilen köşk 1929'da tamamlandı.
Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi. Bunun üzerine Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi.
Köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bu nedenle köşke,
"Yürüyen Köşk" adı verildi. Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk'e ait eşyalar ve bal mumu heykel bulunuyor.
Yapı, 2006'da restore edilmişti.