21
Kasım
2024
Perşembe
YAŞAM

Gökçe barajı toprakla doluyor

Yalova ve çevresinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nın, Orman İşletme Müdürlüğü tarafından baraj havzasındaki ağaçların kesilmesi ve yol açılması sebebiyle hızla toprakla dolmaya başladığı, 8 yıla kadar barajın bataklığa döneceği bildirildi. 

Karamürsel, Gölcük, Yalova, Çınarcık ve çevre halkının içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla Yalova'nın Termal İlçesi sınırlarında yapılan ve 1989 yılında hizmete giren 25 milyon 500 bin metre küp kapasiteli barajda su tutma kapasitesi 21 milyon metre küpe düştü. 

DSİ tarafından Yalova Orman İşletmesi ikaz edilmesine rağmen 3 kilometrekarelik koruma alanı içindeki ağaçların kesilmesi ve kesim alanlarına gitmek için yol açılması, dağlardan yağmur sularıyla gelen toprakların baraja akmasına yol açtı.

 Gelecekteki tehlikeyi bir yazıyla Yalova Orman İşletmesi, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, Yalova Valiliği ve Termal Kaymakamlığı'na bildiren DSİ yetkilileri, "Barajın ömrü 50 yıl olarak tespit edilmişti. Yani 2040 yılına kadar bölge içmeye suyunu buradan karşılayacaktı. Şimdi bu zaman 2015 yılına düştü. 

Orman işletmesi 3 kilometrelik koruma alanı içinde yollar açtı ve orman temizliği diye ağaçların kesilmesine müsaade etti. Çevre halkı kışlık yakacağını buradan kesmeye başladı. Yağan yağmurlardan topraklar baraj gövdesine birikti. Barajın dibi bataklık haline geldi. Koruma alanının çevresini tel örgülerle çevirdik. Ormandan ağaç kesmek için tel örgülerimiz kesildi. Baraj, ömrünü planlanan zamandan önce bitirecek. Bölgenin su ihtiyacını karşılayacak başka yer yok. Koruma alanlarından kesilen ağaçların yaprakları toplanmadı. Yaz aylarında çıkacak bir orman yangınında buraya müdahale edemeyiz. Tel örgülerin kesilmesi yüzünden baraj çevresinde insanlar balık tutmaya geliyor. Kazayla atılacak bir izmarit yüzünden büyük yangınlar çıkabilir. Yalova'nın aylık su sarfiyatı 3 milyon metreküp. Baraj dolu olmasına rağmen 7 ay yetecek suyumuz var. Barajın dibinde bataklık oluştu. Yaz aylarında sulardaki koku bundan kaynaklanıyor. Yeşil Körfez Su Birliği sudaki bulanıklığı ortadan kaldırmak için şimdi daha çok masraf yapıyor. Orman işletmesi iş işten geçmeden koruma alanında yol açmayı ve ağaç kesmeyi durdurmalı" dedi.
.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2006 Çarşamba 18:34:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa telli IP: 85.100.171.xxx Tarih : 8.11.2007 17:22:30

bu olaya biran önce çözüm bulu alı sularmız sşimdiden kokuyor