Marmara Bölgesi’nin güneydoğu kesiminde, Yalova İline bağlı bir ilçe olan Altınova, doğusunda ve güneyinde Karamürsel, batısında Çiftlikköy, kuzeyinde Kocaeli Körfezi ve Marmara Denizi ile çevrilidir. Kocaeli Körfezi’nin en dar yerinde, denize sıfır konumda bulunan Altınova, adını aldığı ova üzerinde kurulmuştur. Hersek deltasının güneyine doğru yükselen Samanlı Dağları ilçenin başlıca engebesidir.
İlçe topraklarını Yalakdere sulamaktadır. İl merkezine 27 km. uzaklıktaki ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 23.712’dir
Altınova’nın iklimi makro - klima tipi olarak, Akdeniz ve Karedeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği taşımaktadır. İlde yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve bol yağışlıdır.
İlçenin ekonomisi turizm, tarım ve çiçekçiliğe dayalıdır. İlçe topraklarının çok verimli olmasından ötürü her çeşit meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Ayrıca bahçe ve saksı çiçekçiliği ön plandadır. İlçede 1996 yılından itibaren Çiçekçilik Fuarı düzenlenmektedir.
Altınova’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. MÖ.1200’lerde Hititler yerleşmiş, ardından MÖ.VII.Frigler, MÖ.620’de Lydialılar, MÖ.546’da Perslerin ardından Makedonyalıların yönetimi altına girmiştir. MÖ.V.yüzyılda Bithynia Krallığı’nın sınırları içerisinde olan yöre, MÖ.I.yüzyıldan sonra Roma egemenliğine girmiştir. Roma’nın ikiye ayrılmasının ardından Bizanslıların hakimiyetine giren yöre Bizanslılar ile Selçuklular arasında sürekli el değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında Orhan Gazi döneminde, Karamürsel Alp Bey tarafından 1324’te Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.
Bugünkü Altınova 1929 yılında Bulgaristan’ın Rusçuk kentinden göç eden 40 aile tarafından satın alınan Altınzade Çiftliği’nin bulunduğu yerde kurulmuştur. Kocaeli’nin Karamürsel ilçesine bağlı bir köy olan Altınova, çevreden gelenler ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’dan göç edenlerle nüfusu artmış, 1987’de belediye teşkilatı kurulmuştur. Yalova’nın 1995’te il olması ile Yalova’ya bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.
İlçede günümüze gelen tarihi eserler olarak; Hersekzade Ahmet paşa Camisi (1865), Hersekzade Ahmet Paşa Türbesi, Hersekzade Ahmet Paşa Hamamı, Eski Köprü, Çobankale Kalıntısı bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraflar, www.altinovabelediye.freeservers.com adresinden alınmıştır.