Marmara Bölgesi’nde, Yalova İli’ne bağlı bir ilçe olan Çiftlikköy, güneyinde Bursa, batısında Yalova Merkez, kuzeyinde de Marmara denizi ve İzmit Körfezi ile çevrilidir. Yalova’nın doğusunda, Marmara Denizinin güneyinde yer alan ilçe topraklarını Samanlı Dağı engebelendirir. Bunun dışındaki kalanlar düz ova görünümündedir.
İlçe topraklarından kaynaklanan sular Marmara Denizi’ne dökülür. İl merkezine 2 km. uzaklıktaki ilçenin 2000 Yılı Genel Nüfus sayımı sonuçlarına göre; toplam nüfusu 24.789’dur. İlçenin bitki örtüsünü makiler ve ormanlar oluşturmaktadır. Samanlı dağlarının kuzey ve güneyinde vadi içlerinde bulunan makiler, bu kütlenin etekleri boyunca kesintili şeritler ve parçalar halinde bulunurlar.
İlçenin iklimi makro - klima tipi olarak, Akdeniz ve Karedeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği taşımaktadır. İlde yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve bol yağışlıdır.
İlçenin ekonomisi termal turizmine dayalıdır. İlçedeki kaplıcalar turizm açısından önem taşımakta olup, ekonomisini canlandırmaktadır.
İsmini Atatürk’ün burada kurduğu bir çiftlikten almıştır. Kaynaklarda eski tarihi ile ilgili bilgiye rastlanmamaktadır. Yalova’ya yakınlığından ötürü aynı tarihi paylaştığı sanılmaktadır.
Yörede ele geçen Bizans dönemine ait yazıtlardan Bizanslıların burada yaşadıkları sanılmaktadır. Ayrıca başkent Sitesi içerisinde bulunan Karakilise kalıntısı da bunun bir kanıtıdır. İlk isminin Pylai olduğu kaynaklarda geçmektedir. Çiftlikköy ismi 1932 yılında Atatürk tarafından verilmiştir. 93 Harbi’nden sonra Bulgaristan’ın Şumnu kasabasından gelenler tarafından iskan edilen bölgeye, Kafkasya’dan gelenler yerleşmiştir.
Yalova ilçesine bağlı bir belde iken 1995’te çıkarılan bir yasa uyarınca iki köy ve Kılıç bucağı bir araya getirilerek ilçe yapılmıştır.
1999 Kocaeli depreminde yıkıma uğramış, büyük can kaybı ve tahribata uğramıştır. İlçede eski eser olarak bir taş köprü ile Karakilise kalıntısı bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu
fotoğraf, www.yalovalife.com adresinden alınmıştır.