Marmara Bölgesi’nde, Yalova İline bağlı bir ilçe olan Termal’in doğu ve güneyinde merkez İlçe, güneybatısında Bursa, batı ve kuzeyinde Çınarcık, kuzeydoğusunda da Marmara denizi ile çevrilidir. Samanlı Dağlarının kuzey yamacında, samanlı Vadisi içerisinde kurulmuştur. İlçe topraklarını Ferhat deresi ile Termal’deki küçük akarsular sulamaktadır.
İlçe, Yalova ikliminden farklı olarak makro klima tipi göstermektedir. Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş söz konusudur. İlçede ortalama sıcaklık 10 derecedir. Ortalama yağış miktarı 800 mm.dir.
İlçe ekonomisi termal turizmine dayalıdır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 5.404’tür.
İlçenin Eskiçağ tarihi ile ilgili bilgiler yeterli olmamakla birlikte, Yalova tarihi ile paralellik gösterdiği sanılmaktadır. Roma ve Bizans döneminde buradaki kaplıcalardan yararlanılmış ve bir termal olarak kaynaklara geçmiştir. Burada yapılan kazılarda Roma ve Bizans dönemlerine ait su kanalları ile kaplıca yapılarının kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Eski ismi Dağ Hamamları olup termal ismini Samanlı dağlarının kuzey yamacında vadi içinde kurulmuş olan termal kaplıcalarından almıştır.
1877- 1878 Osmanlı-Rus Savaşı’ndan ve Balkan Savaşı’ndan sonra , Kafkas’lardan ve Balkan’lardan gelen göçmenler buraya yerleşmiştir. Cumhuriyet döneminde Yalova’nın merkez bucağının sınırları içerisinde bir köy niteliğinde idi. 1995 yılında Merkez bucağındaki iki köy bir araya getirilerek merkezi Termal olmak üzere ilçe konumuna getirilmiş ve Yalova iline bağlanmıştır.
İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Bizans ve Roma dönemi su kanalları, Abdülmecit'in annesi Bezmialem Valide Sultan Köşkü bulunmaktadır. Ayrıca ilçede bulunan Termal Kaplıcaları yörenin sağlık turizmi açısından en önemli doğal oluşumlarıdır.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraf, www.yalova.gov.tr adresinden alınmıştır.