AB destekli kadın girişimciler büyüme ve ortaklık peşinde
AB ve KOSGEB destekli olarak kadınlara özel açılan iş geliştirme merkezlerinde (KİŞGEM) faaliyet gösteren kadın girişimci sayısı 4 ayda 57'ye ulaştı. Merkezlerde kadın girişimci sayısının 80'i bulması planlanıyor.
Küçük girişimcilerin iş kurmasını ve geliştirmesini kolaylaştırmayı amaçlayan iş geliştirme merkezleri (İŞGEM) modelinden hareketle yaklaşık 4 ay önce kadınlar için açılan KİŞGEM'lerde faaliyet gösteren kadın girişimci sayısı 57'ye ulaştı. KİŞGEM'lerde faaliyet gösteren kadınlardan bazıları ortaklık kurmak için çalışma yürütürken, bazıları da yurtdışına açılma planları yapıyor.
Avrupa Birliği (AB) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) desteklediği bir projeyle açılan "KİŞGEM" adı verilen merkezler İstanbul (Pendik), Nevşehir (Hacıbektaş), Kütahya ve Çorum'da hizmet veriyor. Şu an itibariyle Pendik KİŞGEM binasında 25, Hacıbektaş KİŞGEM'de 22, Kütahya KİŞGEM'de 26 ve Çorum KİŞGEM binasında 19 işyeri bulunuyor. Merkezlerde toplam 57 olan kadın girişimci sayısının 80'i bulması planlanıyor. Bu süreçte katılımcı kadınların kendi işlerini kurmaları ve yürütmeleri bekleniyor. Girişimci işletmelerin KİŞGEM'lerde ortalama 3 yıl geçirmesi planlanıyor. Merkezler, kuruluş aşamasındaki kadın işletmeleri için koruyucu bir ortam sağlayacak. Uygun fiyatlı kiralık çalışma alanları ve esnek kira sözleşmelerinin yanı sıra paylaşılan ofis hizmet ve ekipmanları merkezlerin sağladığı olanaklar arasında yer alıyor.
Fikri olan kadına açık
"Kadın Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi"yle kurulan merkezlerin hedef grubu bir fikri olup yeni işletme kurmak isteyen veya işletmelerini geliştirmek isteyen potansiyel kadın girişimcilerden oluşuyor. Merkezlerde yeni fikirlerin geliştirilmesi, yeni kurulmuş işletmelerin başlangıçtaki ihtiyaçlarını karşılayarak kapsamlı bir program çerçevesinde bu işletmelerin büyüme ve gelişmeleri için gerekli destekleri sağlamak amaçlanıyor.
Bu desteklerle KİŞGEM'lerin bünyesinde barındırdığı yeni işletmelerin en kırılgan oldukları iş kurma aşamasını sağlıklı bir şekilde aşmaları ve büyümelerinin sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca bu yapılarla uzun vadede diğer bölgeler için de model oluşturularak kadınların işgücüne katılım oranının artırılması amaçlanıyor.
KİŞGEM'LERDEKİ BAZI KADIN GİRİŞİMCİLER
. Vatek Mühendislik: Pendik KİŞGEM'de yüksek teknolojili otomasyon ürünleri üreten Güneş Özmenci, endüstriyel klima üretimi konusunda TÜBİTAK'a proje sunmaya hazırlanıyor.
. Tam Serigrafi: Pendik KİŞGEM'de plastik, kağıt, cam ve metal üzerine serigrafi baskı yapan Tanem Uçar, yılda yüzde 15 büyüme hedefliyor.
. Yalın Matbaacılık: 7 personeli ve 20 sürekli müşterisi olan Derya Yalın, İrlandalı bir toptancıyla ortaklık müzakereleri yapıyor.
. Hassas Çini: Eşiyle Tokyo Camii, Berlin Şehitleri Camii gibi yapılarda çini pano çalışması yapan Zuhal Uçaroğlu, KİŞGEM'in pazarlama eğitimleriyle firmasını daha geliştirmeyi hedefliyor.
. İmka Tekstil: İş hayatına Çorum KİŞGEM'de başlayan İlknur Acar, tek kullanımlık tekstil ürünleri üretiyor.
. Birikim Tasarım: Su fıskiyelerinin müzik eşliğinde çalışmalarını sağlayan yazılım ve donanımı tasarlayan Sibel Başaran, KİŞGEM'de pazarlama konusunda eksikliğini tamamlamaya çalışıyor.
. Çiçek Çini: Kütahya İŞGEM'de seramik ve porselen ürünler üreten Aynur Çelik, önümüzdeki dönem uluslararası pazarlara dönük çalışacak.
. Suzi Deri: 4 olan personel sayısını ekipman yatırımının ardından artırmaya hazırlanan Serpil Kınık, İŞGEM sayesinde KOSGEB desteklerine ulaşmasının da kolaylaştığını belirtiyor.
. Parıltı-Bonbon Aksesuar Organizasyon: KİŞGEM projesiyle kendi işinin sahibi olan Nilay Duru, Pendik'te bir perakende işletmesiyle sözleşme imzaladı.
KİŞGEM'DE SAĞLANAN DESTEKLER
* Etkin bir iş planı hazırlanması.
* Yönetim danışmanlığı.
* Ofis ve üretim alanı.
* İdari hizmetler.
* Teknik destekler.
* İş ağı, ortak ofis araç ve gereçlerinin kullanılması.
* Gerektiğinde pazarlama, hukuk ve muhasebe danışmanlığı.