23
Aralık
2024
Pazertesi
KADIN

Kadınlar neden bırakmıyor?

Dumansız hava sahası kampanyaları ve kapalı mekanlarda sigara içmenin yasaklanmasıyla birlikte sigara alışkanlığından kurtulmak isteyenlere fırsat doğmuş oldu. Ancak sigaranın bırakılmasından sonra kilo almaya başlamak özellikle kadın tiryakileri korkutuyor.

Sigaranın hayati zararlarından kurtulmaktansa zayıf görünen bir vücuda sahip olmak kimileri için tercih edilecek bir durum. Oysa sigara, vücuttaki yağ birikiminin karaciğer, kalp bölgesinde toplanmasına sebep olarak daha büyük sağlık sorunları oluşturuyor. Sigara içimi, gıda alımında azalmaya ve kilo kaybına sebep oluyor; çünkü sigaranın içeriğindeki 5 binden fazla zararlı maddeden biri olan nikotin iştahı baskılayarak sigara içen kişinin daha az yemesine sebep oluyor. Göztepe Medical Park Hastanesi'nden İç Hastalıkları Uzmanı ve Obezite Kliniği Sorumlusu Dr. Yavuz Furuncuoğlu, yapılan bazı araştırmalarda nikotinin kısa süreli uygulanmasında (24 saat) iştah kesici özelliğinin tespit edildiğini söylüyor. Nikotin bunu beyindeki bazı iştah artırıcı maddeleri azaltarak yapıyor. Sigara içenlerin dinlenme esnasında harcadıkları enerjinin de arttığını belirten Dr. Furuncuoğlu, "Bunun yanında sigara içenlerde yağ birikiminin daha çok karaciğer ve kalp bölgesinde (santral obezite) olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun da şeker, tansiyon, kalp hastalıklarına davetiye çıkardığı bilinmektedir. Yine sigaranın bazı bilim adamları tarafından kadınlık hormonlarını baskılayıcı olduğu da söylenmektedir. Hatta tüp bebek uygulamalarında kadınların ve erkeklerin mutlaka sigarayı bırakmaları istenir." diyor.

Sigara içenlerde elma tipi yağlanma oluyor

Sigara içse bile çok yemek yiyen ama kilo almayan insanların hali de sigara içimine özendirici olabiliyor. Dr. Furuncuoğlu, bu kişilerin sigarayı bıraksalar çok daha fazla yemek yemeye meyilli olduklarını ifade ediyor. Dr. Furuncuoğlu'nun verdiği bilgilere göre, sigara yağ emilimini artırır. Bundan dolayı da insan vücudunda yağ depoları artar. Nikotin uygulamasını bazı hormonların etkilediği düşünülüyor. Yağ dağılımı insan vücudunda farklılık gösterir. Herkesin değişik bölgesinde yağ dağılımı olabilir. Kadınlarda kalça bölgelerinde (armut tipi şişmanlık) erkeklerde daha çok göbek hizasında (elma tipi) yağlanma olur. Ancak sigara, hem kadın hem de erkeklerde elma tipi şişmanlığa sebep olur. Yani, elma tipi yağlanma sigara içenlerde çok sık olarak görülür.

Önce spora başlayın, sonra sigarayı bırakın

Dr. Yavuz Furuncuoğlu, sigarayı bıraktığında kilo almaktan korkanlara, aynı anda hatta sigarayı bırakmadan daha önce düzenli spora başlamalarını öneriyor. Dr. Furuncuoğlu şöyle konuşuyor: "Sigara iştah baskılayıcı özelliğe sahiptir ama yağın dağılımını da etkileyerek zararlı bir tablo çizmektedir. Kilo almak korkusu ile sigaraya devam etmek, diğer ispat edilmiş zararlı nedenlerinin devam etmesine neden olacağından zayıflama amaçlı tavsiye edilemez. Sigarayı bırakanların kilo alması da maalesef kaçınılmazdır. Bunu önlemenin yolu sigarayı bırakmak ile zayıflama programının aynı anda başlatılmasıdır. Hatta zayıflama programına başladıktan sonra sigarayı bırakma programına başlanırsa başarı daha da artacaktır. Böylelikle kilo almadan bu evre atlatılabilir."

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2009 Cumartesi 17:06:54
Güncelleme :7 Kasım 2009 Cumartesi 17:22:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?