Trabzon'da kadınlara yönelik, 'Bilinçli Anne Temiz Toplum', 'Kadınlık Sanatı', 'Çalışan Kadın Özgür Kadındır' gibi birçok farklı alanda proje yürütülüyor.
AA muhabirinin Trabzon'daki kadın çalışmalarının koordine edilmesi ve bu konuda yeni politikalar geliştirilmesini hedefleyen Trabzon Hakları Komisyonu verilerinden derlediği bilgilere göre, komisyona sürekli olarak kadınlara yönelik farklı projeler geliyor.
Komisyona gelen projeler büyük bir titizlikle incelenirken, komisyon tarafından benimsenen bazı projeler şöyle:
-BİLİNÇLİ ANNE TEMİZ TOPLUM-
''Bilinçli Anne Temiz Toplum'' projesinin ana hedefi, kentte yaşayan veya kente göç ettiği halde köyü ile aktif bağlantısını sürdüren kadın ve genç kızlara, kent, kent kültürü ve tarihi, çevre sorunları, haklar ve sorumluluklar konusunda gerekli eğitimlerin verilmesi. Proje ile kadınların çözümün birebir içinde bulunmaları amaçlanıyor. Proje, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği yürütülüyor.
-KADINLIK SANATI-
''Kadınlık Sanatı'' adlı proje, eğitim düzeyleri düşük, sosyal yaşamdan uzak, dezavantajlı ya da fırsat eşitsizliği nedeniyle tiyatroyla hiç karşılaşmamış ve karşılaşma ihtimali olmayan ailelere, tiyatro aracılığı ile ulaşmayı amaçlıyor. Projenin, kadına yüklenen toplumsal rollere, cinsiyet eşitsizliğinin sadece kadınların değil, toplumun yaşam koşullarını zorlaştırdığı konusunda farkındalık yaratması bekleniyor. 'Kadınlık Sanatı' projesini Şehir Tiyatrosu Derneği uyguluyor.
-ÇALIŞAN KADIN ÖZGÜR KADINDIR-
''Çalışan Kadın Özgür Kadındır'' sloganıyla yürütülen proje ile dezavantajlı mahallelerde verilecek çocuk ve hasta bakıcılığı eğitimi ile kadınların istihdama katılımı isteniyor. Bu proje ise Türk Anneler Derneği Trabzon Şubesi tarafından hayata geçiriliyor.
-GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARA SAHİP ANNELERE DESTEK-
''Görme Engelli Çocuklara Sahip Ailelere Destek'' projesinin amacı, Trabzon'da yaşayan görme engelli bireyi bulunan 1200 aile içerisinden 250 kadına ulaşılarak, değişen özürlüler yasası, çocuklarının hakları gibi konularda bilgilendirilmesini içeriyor. Proje, Altı Nokta Körler Derneği Trabzon Şubesi tarafından uygulanıyor.
-KAŞIK TUTAN ELDEN PARA TUTAN ELE-
Trabzon'da kadınların istihdama katılım oranlarındaki düşüklük önde gelen sorunlar arasında yer alıyor. Türk Kadınlar Birliği tarafından hazırlanan, 'Kaşık Tutan Elden Para Tutan Ele' projesi ile kadının istihdama katılımının arttırılması hedeflenmiyor. Proje kapsamında kadınlara yöresel yemek hazırlama konusunda aşçılık eğitim veriliyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Kaklarının Korunması ve Geliştirilemesi Ortak Programı Trabzon Koordinatörü Sinem Mısırlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projelerin kadınlara yönelik birçok soruna çözüm aramayı amaç edindiğini söyledi.
Mısırlıoğlu, BM Ortak Programı'nın, süre giden toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırarak, ulusal ve yerel düzeyde eşitliğin gerçekleştirilmesine uygun ortam yaratılmasını amaçladığını belirterek, şunları söyledi:
''Yürütülen projelerle, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kadın ve kız çocuklarının ihtiyaçlarına yönelik yerel hizmet sunum modellerinin geliştirilmesini umuyoruz. Kadınların sorunlarının, halkın kadın ve kız çocuklarının hakları konusunda bilgilendirilmesi yoluyla ortadan kaldırılması amaçlanıyor.''