Alanya'ya 55 kilometre uzaklıktaki Güzelbağ Beldesi'ne bağlı 80 haneli, 250 nüfuslu Bayır Köyü sakinlerinin koyduğu ve 3 nesildir süren 'Tavuk Yasağı' devekuşuyla delindi. Tavuk yasağını gazetelerden ve internet sitelerinden okuyan Devekuşu Çiftliği sahibi Zeynel Öktener, köye devekuşu hediye etti. Köy muhtarı ve ihtiyar heyeti oybirliğiyle devekuşunu kabul etti.
Alanya'ya 53 kilometre uzaklıktaki Bayır Köyü'nde 70 yıldır tavuk beslenmiyor. Alanya Kaymakamlığı'nca yoksul köylülere gelir sağlanması amacıyla hazırlanan proje çerçevesinde, ilçeye bağlı bütün köy muhtarları İlçe Tarım Müdürlüğü'ne çağrılmış ve her köyden, ekonomik durumu iyi olmayan 20'şer aileye, tanesi 1'er YTL'den 15'er civciv verileceği belirtilmişti. Toplantıda söz alan Bayır Köyü Muhtarı Tevfik Şimşek, köylerinde 70 yıldır tavuk beslenmediğini dile getirerek, bu destekten yararlanmak istemediklerini söylemişti.
Tavuk yasağını basın yoluyla öğrenen Konaklı Devekuşu çitliği sahibi Öktener, Bayır Köyü'ne devekuşu hediye etmeye karar verdi. Çitlikte bulunan 7 aylık bir devekuşunu alarak köye giden Öktener, köy muhtarı ve ihtiyar heyeti tarafından karşılandı. Bayır Köyü Muhtarı Tevfik Şimşek, köyde tavukların bahçelere dadanması üzerine komşular arasında çıkan kavgalar nedeniyle köy ihtiyar heyetinin yasak koyduğunu ve 65 yıldır köyde tavuk beslenmediğini söyledi. 3 nesildir köye kanatlı hayvanın girmediğini söyleyen Şimşek ve köy ihtiyar heyeti tarafından köyün girişinde karşılanan Öktener, "Köyde tavuk yasağını gazetelerden okudum. Devekuşu beslemek zahmetsiz ve kolay bir iştir. Bir ağılda veya çitle çevrili bir yerde rahatlıkla beslenebilir. Böylelikle bahçeleriniz hem zarar görmez, hem de ileride devekuşundan gelir bile elde edersiniz" dedi.
Bu duruma en çok sevinen muhtar Şimşek olurken köy ihtiyar heyeti, 7 aylık olmasına rağmen iriliği ve cüssesiyle ilk defa gördükleri devekuşu karşısında şaşkınlık yaşadı. İlk kez devekuşu gören köylüler, "Bu ısırır mı, uçar mı, ne yer ne içer?" gibi sorular sordu.
Arpa, küspe, yonca, mısır gibi yiyeceklerin yanı sıra devekuşunun taş bile yediğini öğrenince kulaklarına inanamayan ihtiyar heyeti, "65 yıldır köyümüze tavuk, hindi, evcil kuş gibi hiçbir kanatlı hayvanın girmesi yasaktı. Bizim tek geçimimiz bahçecilikti. Belki devekuşu besisinden gelir elde ederiz" diyerek Zeynel Öktener'in hediyesini kabul edip teşekkür etti.
Öktener'den teslim alınan ve adına 'Müjde' ismini verdikleri deve kuşu köyde gezdirilip, ineklerle birlikte aynı yalaktan su içirildi. İneklerin ilk defa karşılaştığı ve ürktüğü devekuşunu gören çocuklar zararsız olduğunu öğrenince devekuşunu okşadı.
ben bayırlıyım bu iş çok güzel olmuş tebrikler