Bucak'tan Genel Bir Görünüm |
Güneybatı Anadolu Bölgesi'nde, Burdur İli'ne bağlı bir ilçe olan Bucak, doğudan Isparta İlinin Sütçüler İlçesi, güneyden Antalya İli, batıdan Burdur Merkez İlçesi ve Kemer İlçesi, kuzeyden Çeltikçi ve Ağlasun İlçeleri çevrilidir.
Burdur – Antalya karayolu üzerinde yer alan ilçe merkezinin Burdur’a uzaklığı 44 km, Antalya’ya olan uzaklığı ise 80 km.’ dir. İlçe toprakları, ortada kestel çukurluğu ile bunu çevreleyen dağlardan oluşur.Batı ve kuzeyinde Kestel ve Katrancık dağları yer alır. İlçenin orta kesimi Karlık dağı ile engebenelenmektedir.
En önemli su kaynakları Arvallı Çayı, kestel deresi ve Aksu'dur. Aksu, Bucak ile Antalya arasındaki sınırın küçük bir bölümünü çizer ve Kargı Köyü yakınlarındaki Kargıkısığı noktasında dağı yararak bir kanyon oluşturur. Genişliği 5-7 m.yi, derinliği de 60-100 m.yi bulan bu kanyondan Aksu akmaktadır.
İlçenin yüzölçümü 1.414 km2 olup, denizden yüksekliği 850 metredir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 57.950'dir.
Bucak Susuz Han |
İlçenin ekonomisi bitkisel tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Kestel Gölü'nün kurutulması ile tarım alanları daha da genişleyen ilçede, Kestel çukurluğu içerisinde yer alan Bucak, Kestel, Keçili, ürkütlü, Kızılkaya ve Karapınar ovaları ilçenin en önemli üretim alanlarıdır. Çeşitli tahılların yanı sıra sanayi bitkilerinden fiğ ve şeker pancarı üretilir. Gül ve gülyağı ekonomide önemli bir yer tutmaktadır. Haşhaş ekimi ve başta bağcılık olmak üzere meyvecilik de önem taşımaktadır. Hayvancılıkta özellikle kıl keçisi yetiştiriciliği yaygındır. Köylerin çoğunda geleneksel halı ve kilim dokumacılığı halen sürdürülmektedir.
Yer yer zengin orman örtüsü ile kaplı olan ilçede ormancılık da önemli olup, marangozhaneler ve doğrama atölyeleri bulunmaktadır.
Bucak ve yöresi tarih boyunca çeşitli yerleşimlere sahne olmuştur. Çamlık Köyü yakınlarındaki Kremna antik kentinde, MÖ.1200'lerde yörenin Frigya egemenli altında kaldığına dair bazı kalıntılar bulunmuştur. İlçenin güneybatısındaki Milyas MÖ.546'da başlayan Perslerin egemenliği sırasında Pisidia satraplık bölgesinin merkezi idi. Sonraları İskender'in ordularının istila ettiği Milyas, İskender'in ölümünden sonra Seleukosların ve Pergamon Krallığı'nın yönetimine girmiştir. Pergamon Krallığı'nın Roma İmparatorluğu'nu tanımasıyla Roma'ya bağlanmıştır. MÖ.25'te bölgeye sefer düzenleyen İmparator Augustos, kremna'yı kolonileştirmiştir. Roma'nın ikiye bölünmesinden sonra Bizanslıların egemenliği altına girmiştir.
Sia Antik Kentindeki Anıt Mezar |
XIV.yüzyılda Osmanlıların egemenliği altına giren Bucak, Osmanlı döneminde küçük bir yerleşim merkezi idi. 1820 yılında Girmiye adı altında Teke Sancağına , 1900 Yılında Oğuzhan Nahiyesi olarak Antalya’ya bağlanmıştır. Şemseddin Sami'nin, Kamusü'l Âlam'da "Konya vilayetinin Antalya sancak ve kazasında nahiye merkezi bir küçük kasaba" olarak tanımladığı yerleşim, Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Burdur İli'ne bağlı bir Bucak ismi ile ilçe durumuna getirilmiştir.
İlçedeki en önemli eserler arasında; antik Kremna kentinin kalıntıları ile Çamlık Köyü yakınında bulunan Kremna antik kentinde bazilika, tiyatro, stoa gibi yapılar ile akropolisi günümüze yıkık durumda gelebilmiştir. Ayrıca Selçuklu dönemine ait İncir Kervansarayı ve Susuz Han bulunmaktadır.
Kenthaber Kültür Kurulu