Isparta Eğirdir ilçesinde bulunan Kovada Gölü Milli Parkı içerisinde bulunan, deniz seviyesinden 900 m. yükseklikteki Kovada Gölü 9 km. genişliğinde çevresi ise 20,6 km.dir. Derinliği 6-7 m.ye kadar iner. Göl oldukça sığ olup, göle yeşil rengi veren tortular 1,5 m. derinlikten sonrasının görülmesini engellemektedir.
Kovada Gölü Milli parkı 6.534 hektar alana yayılmış olup, 1970 yılında milli park olarak ilan edilmiş, 1992 yılında da birinci derece doğal sit alanı olarak tanımlanmıştır.
Milli Park zengin bir bitki örtüsüne sahip olup, kızılçam, karaçam, saplı-sapsız-saçlı meşeler, pırnal meşesi, kokar ağaç ve ardıç gibi ağaç türleri ile hayıt, sandal kocayemiş, kocayemiş, funda, çitlembik, yabani zeytin, akçakesme, mersin, menengiç, boyacı sumağı, muşmula, alıç, dağ muşmulası, böğürtlen, yabani gül, defne, tesbih ağacı, karaçalı, kördiken gibi maki florasının çalıları ile kaplıdır. Kovada Gölü'nde sazan, kadife ve tatlı su levreği, tatlı su ıstakozu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra düzensiz ve yasadışı avlanmalar, yaban hayatı çok çeşitli ve zengin olabilecek bu yöreyi de kurutmuştur. Kovada çevresinde en çok bulunan yaban hayvanları, yaban domuzu, sansar, porsuk, tilki, tavşan ve ağaç sincaptır. Kovada Gölünde 153 tür su kuşu tespit edilmiştir. Kuşlardan yaban ördeği, kaz, angut, keklik ve çulluk mevsimlere göre milli parkta rastlanan belli başlı kuş türleridir.
Kenthaber Kültür Kurulu
Fotoğraf, www.isparta.gov.tr adresinden alınmıştır.