8
Eylül
2024
Pazar
SAĞLIK

Romatizmanın ilacı Maraş'ta

Kahramanmaraş'ın yüksek kesimlerinde yetişen ve halk arasında "Yer otu" olarak bilinen bitki, romatizma hastalarına şifa veriyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve siyah üzüm şeklinde bulunan yer otu, özellikle Kahramanmaraş'ın merkeze bağlı Kertmen köyünde sıkça yetişiyor.

Yaz aylarında romatizma hastalarının akınına uğrayan köyde yaşayan vatandaşlar ise yer otunun faydasından habersiz yaşıyor. Kertmen köyü sakinlerinden Mustafa Polat, yer otunun köylerinde çok bulunduğunu, ancak bugüne kadar romatizma hastalıklarına iyi geldiğini kendilerinin de bilmediğini anlattı.

Son birkaç yıldır şifa arayan vatandaşların köylerine gelmesiyle birlikte yer otunun farkına vardıklarını ifade eden Polat, "Köyümüze yakın Ilıca beldesi var. Buraya genellikle fizik tedavi hastaları gelir. Buraya gelen hastalar yer otu toplamak için bizim köye gelmeye başladılar. Siyah üzüm şeklinde olan yer otunu toplayan hastalar bunu ezdikten sonra vücutlarına sarıyor" diye konuştu.

Hayvanların yer otuna zarar vermediğini kaydeden Polat, uzman kişilerin bu bitki üzerinde çalışma yapmasını beklediklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2005 Çarşamba 16:32:10
Güncelleme :17 Ağustos 2005 Çarşamba 16:35:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?