8
Eylül
2024
Pazar
KARS

Ermeniler Kars'ta

Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun daveti üzerine 36 ülkenin büyükelçilerinin Ani Harabeleri’ni ziyaretinin ardından bu kez 34 kişilik Ermeni grubu Ani’yi görmek için Kars’a geldi.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki Türkgözü Sınır Kapısı’ndan geçiş yapan 34 kişilik Ermeni grubu, önceki gece Kars’a gelerek Sim-Er Otel’e yerleşti. Erivan Başsavcı Yardımcısı Martin Tatevosyan’ın da aralarında bulunduğu grup, dün sabah Kars Kalesi, 12 Havariler Kilisesi, Fethiye Camii ile diğer tarihi ve turistik yerleri gezdi.

Kars Belediye Başkan Vekili Fevzi Kaya’yı da makamında ziyaret eden Ermeniler, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini geliştirmek istediklerini vurguladılar. Başkan Vekili Fevzi Kaya ise dostluk ilişkilerinin gelişebilmesi için Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ topraklarından çekilmesi gerektiğini söyledi. Ermeni bir tarihçi, Türkiye’nin çok güçlü bir ülke olduğunu ve süper güç olma yolunda ilerlediğini belirtti. Fevzi Kaya’nın, Azerbaycan ve Ermenistan’ın sorunlarını çözmeleri gerektiğini yinelemesi üzerine Ermeniler Kaya’yı alkışladı. Grup, akşam saatlerinde kent merkezindeki mağazaları dolaşarak alışveriş yaptı.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Erivan Başsavcı Yardımcısı Martin Tatevosyan, Kars’a Ani Harabeleri’ni gezmek amacıyla geldiklerini belirterek, "36 ülkenin büyükelçisinin Ani Harabeleri’ni gezdiğini duyduk. Yani Ani’ye gitmenin bir problemi yok, herkes gidebilir. Biz de, Cumartesi ve Pazar günü gidip Ani’yi görelim istedik. Gece yarısı geldik, Kars Müzesi’ni ve bazı tarihi yerleri gezdik. Ani’yi gezdikten sonra Ermenistan’a döneceğiz. Siyasetle bir işimiz yoktur. İki komşu ülke olarak birbirimizi çok iyi anlıyoruz. En önemlisi Ermenisi, Kürdü, Türkü beraberce ve yan yana, dostça yaşamalarıdır. Bu da hepimizin yararına olacaktır. Bundan da ileride çocuklarımız kazançlı çıkacaktır. İlişkilerimizi düzeltmemiz gerekiyor. Ekmeğiyle, tuzuyla, müziğiyle dansıyla birlikte yaşayalım. Büyük bir sevgiyle sizleri Ermenistan’a davet ediyoruz" dedi.

Mezalim iddialarıyla ilgili bir soru üzerine, bu konulardan çok rahatsız olduklarını söyleyen Tatevosyan, Doğukapı’yla ilgili soruya ise şöyle cevap verdi:

"Kapının açılmasını her zaman istiyoruz. Kars halkı, tek bir kişi gibi imza toplamış ve bu sorunu iletmişler. Biz imza toplamadık, ancak inanıyoruz ki Ermeni halkı da Karslılarla aynı düşünceleri paylaşıyor."

Tatevosyan, bir gazetecinin Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarından çekilmesiyle ilgili sorusuna ise, "Biz siyasete kesinlikle bulaşmıyoruz. Bu konu, üst düzey bürokratların ve tarihçilerin konusudur. Biz ilgilenmiyoruz" şeklinde cevap verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2005 Pazartesi 14:43:59
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 13:43:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ali aydın IP: 81.215.62.xxx Tarih : 14.03.2005 18:22:40
Doğukapının açılması için Kars halkı 50 bin imza toplamadı.Bunları kimlerin ne maksatla veya neyin karşılığında yaptığı bellidir.Kars halkı ermeni mezalimini yaşamış insanların torunlarıdır.Ermenistan türkiye üzerindeki iddialarından vazgeçmediği ve karabağ dan çekilmediği sürece kapıyı açmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.Diasporanın kiralık adamları boylarından büyük işlere kalkışmanın cezasını türk devletinden yakında yiyecekleri şamarla ödeyeceklerdir.Kar ve ani kadim türk yurdudur öylede kalacaktır.herkes kendi işiyle ilgilensin