Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu tarafından Kars Antlaşması'nın imzalanmasının 85. yıldönümü dolayısıyla Kazım Karabekir Paşa'nın büstüne kırmızı ve beyaz karanfil bırakıldı. Antlaşmanın imzalandığı eski Vali Konağı'na giden heyet, bina önüne Kars Antlaşması'nın imzalandığını anlatan ibarenin bulunduğu tabela konulmasını istedi.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Zeynalov, konsolosluk çalışanları ve üniversitede görevli öğretim elemanlarıyla birlikte sabah saatlerinde Devlet Demir Yolları (DDY) bahçesindeki Kazım Karabekir Paşa'nın büstünü ziyaret etti. Büste kırmızı ve beyaz karanfil bırakıldıktan sonra basın açıklaması yapan Başkonsolos Zeynalov, "Türkiye'nin doğu sınırlarını kesinleştiren ve o dönem 'Ermeni sorununu' sona erdiren Kars Antlaşması'nın 85. yılını idrak ettiğimiz bu günlerde Batı'nın Türkler'e karşı tutumunun ve tavrının 85 yılda fazla değişmediğinin şahidi oluyoruz" dedi.
Zeynalov, daha sonra beraberindekilerle birlikte Kars Antlaşması'nın imzalandığı eski Vali Konağı'na gitti. Vali Konağı'nın giriş kısmına "Kars Antlaşması'nın imzalandığı yer" ibaresi yazılı bir tabela asılmasını isteyen Zeynalov, "Ben buraya geldiğimde sordum, 'Kars'ta bu antlaşma nerede imzalanmış?' diye. O binayı bana gösterdiler. Biz, Türkiye hükümetiyle konuşacağız, oraya bir levha asılmalıdır. Çünkü Kars Antlaşması'nın bu bölge için Azerbaycan, Türkiye için büyük bir ehemmiyeti vardır. Önderimizin söylediği gibi 'Bölge için, Azerbaycan için, Türkiye için büyük ehemmiyeti olan Kars Antlaşması'nın 85. yıldönümünde ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ilişkilerini bozmaya kimsenin gücü yetmeyeceğine' emin olduğumu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
ANTLAŞMANIN AZEBAYCAN İÇİN ÖNEMİ
Zeynalov, "Kars Antlaşması'nın Azerbaycan için hayati bir önemi var. Tarih boyu Nahçivan'a olan tecavüzün karşısına çıkmış, bir defada net olarak Nahçivan'ın özgürlüğünün Azerbaycan Cumhuriyeti'ne verilmesini temin etmiştir. Ve onun sınırları da belirlenmiştir. Bunun da hem Nahçivan, hem Azerbaycan ve hem de Türkiye için büyük bir önemi vardır" şeklinde konuştu.
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Zeynalov, Kars Antlaşması'nın yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Kars Antlaşması'nın Azerbaycan için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti ve Atatürk'ün bölgeye verdiği önemi açıkladı.
Bundan 85 yıl önce 13 Ekim 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti, Rusya Federasyonu, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan Cumhuriyetleri temsilcilerinin katılımı ile Kars Vali Konağı'nda imzalanan ve Doğu Bölgesi için çok büyük bir önem arz eden Kars Antlaşması'nın yıldönümü nedeniyle Azerbaycan Kars Başkonsolosu Hasan Zeynalov bir açıklama yaptı.
HANÇIVAN'IN BAĞIMSIZLIĞI
Zeynalov ilk olarak Kars Antlaşması'nın Azerbaycan için önemine değinerek, "Ermenilerin toprak iddiasında bulundukları, Büyük Atatürk'ün 'Türk Kapısı', Kazım Karabekir Paşa'nın 'Şark kapısı' olarak tanımladıkları Nahçıvan'ın Azerbaycan'a bağlanmasının Ermenistan ve diğer devletler tarafından kabul edilmesidir. 1917-1920 yıllarında, Ermenilerin aralıksız saldırılarına maruz kalan Nahçıvan'ın durumu 1920 yılının sonlarına doğru kritik bir hal almıştı. Rusya, Ermenistan'a sovyetleşmesi karşılığında Zengezur ve Nahçıvan'ı ödül olarak vermek fikrindeydi ve Azerbaycan Sovyet yönetimini buna razı olmaya mecbur edebilmişti. Kazım Karabekir Paşa'nın aktif çalışmaları neticesinde Gümrü Antlaşmasıyla Nahçıvan'ın Ermenistan'a bağlanması engellense de, ne Sovyet Rusya, ne Sovyet Ermenistan'ı bunu kabul etmediğinden, Nahçıvan'ın Türk Halkı önceleri de yapılan mezalimin tekrarlanması tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti'nin diplomatik çabaları sayesinde Kars Antlaşması'yla Nahçıvan'ın kaderi bölge üzerinde Azerbaycan egemenliğinin sağlanması doğrultusunda değişti." dedi.
ATATÜRK'ÜN KARARLILIĞI
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1 Mart 1922'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) konuşmasında Kars Antlaşması'nın imzalanmasının "Doğu'daki hukuki bir biçim olan fiili durumumuza Sevr Antlaşması'nın uygulanamaz olduğunu gösterdiğini" söylediğini hatırlatan Zeynalov, şöyle devam etti: "Atatürk'ün, 'Ermeni Sorunu' denilen ve Ermeni milletinin gerçek olmayan isteklerinden çok dünya kapitalistlerinin ekonomik yararlarına göre çözülmek istenilen sorun Kars Antlaşması ile en doğru şekilde çözüme ulaştırılmış oldu. Milletin kararlılığı ve kahramanlığı karşısında Türkiye'yi parçalamanın hayal olduğu kabul ettirilmiştir' sözleri tarihin tekerini geri çevirmeye çalışan Ermenilerle ve Sevri hortlaşmaya çalışan dünya güçleri ve onların ülkemizdeki borazanlığını yapanlarla mücadelede bizlere yol göstermektedir."
ERMENİ'NİN TOPRAK HAYALİ
Kars Antlaşmasıyla çizilmiş, 1937 yılında Ankara Antlaşması'yla Sovyetler Birliği tarafından da kabul edilen Türkiye'nin Doğu sınırlarının ve Azerbaycan'ın Nahçıvan sınırlarını tanımamakta ısrar edildiğini de vurgulayan Zeynalov, şunları söyledi: "Halen Sovyetler Birliği döneminde 23 Ağustos 1990 tarihinde Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti'nin kabul ettiği bağımsızlık bildirgesinin 11'nci maddesinde 'Ermenistan Cumhuriyeti 1915 Osmanlı Türkiye'si ve Batı Ermenistan'da gerçekleştirilen soykırımın uluslararası alanda kabul görmesi yönündeki çabaları destekler' yazılıyor. Kars Antlaşması ile belirlenmiş sınırların tanımadığını 1991 Şubat ayında ilan eden Ermenistan parlamentosu 23 Eylül 1991 tarihinde bağımsızlık kararı alarak bu kararında "Ermenistan bağımsızlık bildirgesine sadık kalacak' diyerek tüm dünyaya beyan etmiştir. Ermenistan'ın bağımsızlık bildirgesindeki ulusal hedeflere bağlı kalacağı hükmü 1995 yılında kabul edilmiş Ermenistan Cumhuriyeti Anayasasına konulmuştur. Adı geçen 3 resmi belgede yerini muhafaza eden, 'Batı Ermenistan' ifadesi Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ile bazı Karadeniz illeri ve Doğu Akdeniz Bölgesi'ni kapsamakta olduğunu herkes bilmektedir. Ayrıca, Ermenistan, işgal ettiği Yukarı Karabağ toprakları yetmezmiş gibi Kars Antlaşması ile Azerbaycan'a ait olan Nahçıvan'a karşı toprak iddialarını dile getirmiştir. 1992 yılında AGİT üyeliği ile sınırların değişmezliğini kabul eden Ermenistan ülkemizin sınırlarını düzenleyen Kars Antlaşması'nı tanımadığını her fırsatta söylemekten çekinmiyor. Ermenistan'ın bağımsızlık bildirgesinin 11'nci maddesindeki Kars'ın da bulunduğu Doğu Anadolu bölgesi için Batı Ermenistan ifadesini Kars Antlaşması'nın sorgulanarak Nahçıvan'a dolayısıyla Azerbaycan'a toprak iddialarının ileri sürülmesi Ermenistan'ın uluslararası yükümlülüklerini nasıl hiçe saydığının ve bu devletin güvenilirliğini kaybetmesinin göstergesidir."
Başkonsolos Hasan Zeynalov, bu tarihi belge karşısında bile Ermeniler'in oyun bozanlık yaptıklarına dikkat çekerek açıklamasını şu şekilde tamamladı: "85 yıldan sonra da Kars Antlaşması'na sadık kalan Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetlerinin Ermeniler'in oyun bozanlıklarına karşı bundan sonra da birlikte hareket edeceklerine inandığımı beyan ediyorum."
İHA
Yayın Tarihi :
13 Ekim 2006 Cuma 16:45:24
Yorumlarınız
serhat kaya IP: 85.105.161.xxx Tarih : 15.10.2006 13:01:45
sayın çok muhterem Hasan bey Azerbaycan ve Türkiye cumhuriyetlerin iki ferdi olarak yüreğimiz aynı istikamatta olduğu sürece fransızı ,ermenisi hikaye onlar zaten tarihleri katlıamlarla dolu ne yapsak onlara yaranamayız .önemli olan geleceğimizi beraber nasıl inkişaf edebileriz Şimdiden senin ve Azerbaycanın ramazan bayramı kutlarken Cenab_ı hak seni ve milletimizi korusun ve diyorumki Yüce Allah seneye karabağda ramazan bayramını kutlamak nasip etsin saygılarımla