8
Eylül
2024
Pazar
KARS

Kavgalı köyleri vali de barıştıramadı

Kars Valisi Nevzat Turhan’ın makamında biraraya gelen Susuz’un Büyük ve Küçük Çatak köylüleri arasında, 8 saat süren görüşmede uzlaşma sağlanamadı.

Geçtiğimiz günlerde Susuz ilçe merkezi ve Kars kent merkezinde meydana gelen iki ayrı kavgada birçok kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar ve köylerdeki gerginliğin artması Vali Nevzat Turhan’ı harekete geçirdi.

Bugün sabah saatlerinde Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ayhan Gülcü, Emniyet Müdürü Ramazan Kuzpınar, Susuz Kaymakamı Tolga Polat, her iki köyün muhtar ve azaları Vali Nevzat Turhan’ın makamında biraraya geldi.

İlk görüşme sonuç vermeyince ayrı ayrı odalara alınan köylüleri, il genel meclisi üyeleri uzlaştırmaya çalıştı. Yapılan uzun görüşmenin ardından basın mensuplarına bilgi veren Vali Nevzat Turhan, köylerdeki huzur ve güvenliğin sağlanması ve köylülerin eskiden olduğu gibi birarada yaşamalarının sağlanması için heyetlerle birlikte görüşmeler yaptıklarını söyledi.

İlk toplantıyı 12 Mayıs’ta yaptıklarını ve o taplantıda bazı kararlar aldıklarını ifade eden Vali Turhan, "Yayladaki beraberliğin sağlanması için köylülerimizin önerileri doğrultusunda teklifler yaptık. Hukuki kararlar zaten verilmiş, biz o hukuki kararlara saygı duyuyoruz. Biz, köylülerimizin zarar görmemesi için bazı prensip kararları aldık. Bunları vatandaşlarımıza ileteceğiz. Buna rağmen bir huzursuzluk olursa oradaki huzur ve güvenlik için gerekli tedbirleri de alacağız. Biz, oradaki kadınlarımızın ve bebeklerimizin kılına bile zarar gelmesini istemiyoruz. 2 yıldır böyle uğraşıyoruz. Bunun için köylülerimizden de anlayış göstermelerini arzu ediyoruz. Çünkü bugün buraya gelenler arasında köy muhtarı ile ihtiyar kurulu üyeleri var. Bunlar sorumlu insanlar ve bu da köy kanunu gereğince köyün sorumlu insanları olduklarından huzur ve asayişinden sorumlular. Onlarla beraber bu işe çözüm getirileceğine inanıyorum ve yardımcı olacaklarını biliyorum. Bu olumsuzluktan sadece bu köyler değil komşu köyler de huzursuzlar. Bu huzursuzluğun giderilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.

8 saat süren görüşmelerin ardından bir uzlaşma ve anlaşma sağlanamayınca her iki köy heyeti de ayrı ayrı kapılardan dışarıya çıkartıldı. Küçük Çatak köylüleri, diğer köyün 500 hane kendi köylerinin ise 60 hane olduğunu söyleyerek, yaylaya çıkamazlarsa göç edeceklerini ifade ettiler.

Herkesin yaylaya çıkmasının sağlanmasının şart olduğunu belirten köy sakinleri, "Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık. Bu problem devam ederse son bir kez daha valimizle görüşeceğiz. Yine bir sonuç çıkmazsa Ankara’ya bakanlıklara gideceğiz ve sesimizi bütün dünyaya, Avrupa ülkelerine duyuracağız. Yine sonuç çıkmazsa köyümüze döneceğiz ve o zaman da olacaklar zaten ortadadır" diye konuştular.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2005 Salı 21:57:47
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 13:42:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BARIŞ AKTAŞ IP: 81.213.94.xxx Tarih : 22.05.2005 20:28:04
bunların ne alıp veremediği varsa yıllardır anlamış değiliz inşallah bi gün barışırlar..