22
Aralık
2024
Pazar
KARS

Şehirde yapılacak çalışmalar tartışıldı

Kars'ta, Türkiye Ekonomik Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) ile Kars Belediyesi'nin katkılarıyla "Daha iyi yerel hizmet için sivil toplumun güçlendirilmesi" konulu bir program düzenlendi. 

Sim-Er Otel'de TESEV ve Kars Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği programa; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Emniyet Müdürü İbrahim Demirci, İl Defterdarı Osman Koçaş, daire amirleri ile sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Yerel yönetim reformunun uygulamaya geçmesinde 6 pilot ilde çalışmaların yapılacağının belirtildiği programda, bu illerde sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi ve bu sürece katılmasının sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. 

TESEV Proje Sorumlusu Meltem Aslan, stratejik planın önemine değinerek, stratejik planın Kars için nelerin ve nasıl yapılmasının belirlenmesi süreci olduğunu söyledi. İkinci önemli unsurun hizmet memnuniyeti anketleri olduğunu ifade eden Aslan, halkın eğitim, sağlık, sosyal ve alt yapı gibi hizmetlerden memnuniyetinin ölçülmesi için anketler yapabileceğini de dile getirdi. Bir diğer amacın da sosyal yapı analizi, yoksulluk haritalanması olduğunu vurgulayan Aslan, şunları söyledi: 

"Çeşitli veriler toplanıp, harita üzerinde Kars genelinde, hangi bölgede durumun nasıl olduğu tespiti yapılacak. Bütün bu araçlar geliştirilirken burada bulunan sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımıyla yapılıp sivil toplumun güçlendirilmesi ve kapasitenin artırılması hedefleniyor. Yani burada iki şey var: Araçlar ve kullanılmaları" 

Belediye Başkanı Alibeyoğlu ise, Kars'ta yapılacak olan kamuoyu yoklamasıyla sağlıktan eğitime kadar birçok konuda taleplerin, sıkıntıların, çözüm önerilerinin, olumlu-olumsuz yanların, halkın memnuniyetinin ve bunun gibi alanların anketler yapılarak belirleneceğini vurguladı.

Alibeyoğlu, "Kars'ın tüm değerleri, sivil inisiyatifleri bir araya gelecek, düşünceler ortaya dökülecek, öneriler sunulacak, Kars'a ilişkin temel stratejiler belirlenecek. Bu bulunmaz bir fırsattır. Bana göre stratejisi olmayan kentler ve ülkeler ayakta kalamazlar. Bu stratejilerin belirlenmesinde sadece Kars merkez değil ilçeler ve köyler de dahil olacak. Bu bağlamda kendimiz bize yeterli olmayabiliriz, herkesin fikirlerine ihtiyacımız var. Artık herkes 'Kentime, ülkeme neler yapabilirim' diye beyin jimnastiği yapacak" dedi.
.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 15:41:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kamil Üci IP: 85.102.255.xxx Tarih : 31.05.2006 23:04:21
Yüreğinize sağlık Düzenlenen programı anlamlı buluyorum: Serhat Kars’ımızın en önemli bir kaç sorunu var. Birincisi; Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bir bölgede, ilkel tarım anlayışı, ilkel hayvancılık, yapılmaktadır. Köylü topraktan ve hayvancılıktan elde ettiklerini ham madde olarak ucuza satıyor, ( örnek; bir kilo süt 220-230 ytl. bir bardak çay 300-500 ytl.) oysa köylünün kalkınması ham madde satarak olmaz. Çiftçilik ve hayvancılıktan elde ettiklerini mamul madde haline getirme olanağı tanınmalı ve geliştirilmelidir. Ayrıca çok hor kullandığımız toprak anaya acilen ağaçlandırılma yapılmasa erezyon tehlikesi karşısında toprağımızı kaybetme riski çok yüksektir. ikincisi: kars’ta bir hasta olduğu zaman, halen Erzurum’a yetişmek için ecel terlerini yıllardır döküyor. Serhat Kars’ımıza Çağdaş Türk Hekimine ve insanına yakışır tam donanımlı bir hastanenin yapılması gerekir. Ayrıca köylerde mutlaka ve mutlaka birer küçük sağlık ocağı yapılmalı. Var olan ve atıl durumdaki köy sağlık evlerine acilen gerekli bakım, araç gereçler, personel verilmelidir. Üçüncüsü eğitim: Kars’ımız “İlim en Hakiki Mürşittir” felsefesini benimseyen zengin insan mozaiği olan bir ildir. Bütün kültürel zenginlikleri bir yana bırakırsak, aynı zamanda yoğun göç veren iller arasındadır. Göçe rağmen genç nüfusu göz ardı edilmemelidir. Bu genç nüfus kültür sanat, spor, tanıştırılmalı, ayrıca işsizliğin kısmen önlenmesi noktasında sahip olduğu yerel zanaatları modernize edilerek bu zanaatların üretimi teşvik edilmeli, üretilen ürünlere Pazar imkanı yaratılmalı ve verilmelidir. Kısacası aklı bilgiyle beslenmelidir. kalkınmak için büyük kentlere değil, kalkınmak için köyünden başlayarak, hayata iki elle sarılacak umudu gecenin karanlığında bile gözleri kamaştıracak öz güven verilmelidir. Bir ata sözü ile bitirmek yerinde olur sanırım; “Bir elin nesi, iki elin sesi var” deriz öyleyse; Kars’ın kalkınması için haydi el ele verelim derim. Başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere toplantıya emek edenlere Kars’ın geleceği için hayal kuran, hedef belirlemeye çalışan Karslılara teşekkür ederim. Yüreğinize sağlık Kamil Üci Kars