22
Aralık
2024
Pazar
KARS

Selim'de kene yakma operasyonu

Selim İlçesi'ne Bağlı Çıplaklı köyünde bazı büyükbaş hayvanlar haşerelerden tüyleri pürümüzle yakılarak kurtarılıyor. 

Kurbanlık için beslenen büyükbaş hayvanların tüyleri arasındaki bit ve kene gibi haşereleri yok etmek isteyen bazı köylüler, ilginç bir yola başvurdu. Ahırdaki hayvanların tüyleri arasındaki haşereler, tüple çalışan pürümüzle yakılarak imha ediliyor. Zaman zaman tüylerin alevlendiğinin görüldüğü bu temizleme çalışmasında hayvanların birçoğu canı yanınca kendini yere attı. Bağlı oldukları için bir yere kaçamayan hayvanlar, çaresizce yanan tüylerin oluşturduğu dumanlı ortamda kaldı. Hayvan sahipleri ise başka çarelerinin olmadığını, yıllardır bu uygulamayı devam ettirdiklerini söyledi. Hayvan sahiplerinden Yücel Kaptan, kurbanlık hayvanlarının genel temizliğini yaptıklarını belirterek, "Hayvanların üzerinde olan parazitleri böyle tüple yakıyoruz. Biz işi bildiğimiz için zarar vermiyoruz ama bilmeyenler hayvanın derisini yakabilir" dedi. 

Harun Polat ise ilaç alacak maddi imkanları olmadığı için bu yola başvurduklarını ifade ederek, "İlaçlar pahalı olduğu için alamadık. Biz de mecburen bu yöntemle haşereleri yok ediyoruz. Bu işlemden sonra hayvanları sabunla yıkıyor ve temizliyoruz. Bu işlemi yaparken hayvanların canını incitmemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

TARIM İL MÜDÜRÜ'NÜN AÇIKLAMASI 

Bazı hayvan sahiplerinin hayvanların üzerindeki haşereleri tüplü pürümüzle ateş tutarak yok etme girişimlerinin yanlış olduğunu söyleyen Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan, haşerelere karşı ilaç ve iğneyle müdahale edilmesini gerektiğini belirtti. 

Hayvanın tüylerine ateş tutularak haşerelerin yok edilmesinin kesinlikle yanlış ve bilinçsizce yapılan bir uygulama olduğunu ifade eden Tarım İl Müdürü Yusuf Yurdalan, "Bu tür bir sistem kesinlikle yanlıştır ve buna katılmamız mümkün değil. Böyle bir uygulama ne bizim ne de personelimizin bilgisi dahilinde bulunmamaktadır. Yöntem olarak da çok yanlış. Çünkü hem o canlı hayvana verilen bir eziyettir, hem de yaptığı mücadele yanlış bir mücadeledir" dedi. 

Günümüzde geliştirilen çok miktardaki parazitel ilaçlarla haşerelerin önüne geçildiğini, bunun yanında dezenfeksel maddelerle ahırlar ve barınakların dezenfekte edildiğini de hatırlatan Müdür Yurdalan, şöyle dedi: 

"Hayvanlar, banyo sistemiyle de haşerelerden korunabiliyorlar. Değişik firmaların üretmiş olduğu değişik ilaçlarla, hem iç hem de dış parazitel hastalıkları bertaraf edebilecek güçteki ilaçlar da mevcuttur. Yakma işi zaten doğru olmayan ve katılmadığımız bir yöntemdir. Bugünkü teknoloji ve gelişen tıp karşısında veteriner hekimliğinin ürettiği ilaçlar karşısında çok geri kalmış, tasvip edemeyeceğimiz ve nasıl ve nasıl izah edebileceğimiz bu uygulama çok yanlış. İnsanların bir canlıya verebileceği zarara kesinlikle tahammül edemeyiz. Vatandaş, kullandığı o pürümüzdeki tüpün bedelinin yarısını ödediği takdirde hayvanların tamamını çok rahatlıkla aşılamış iğnelemiş olur".
Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü'nde görevli veteriner hekim İlhan Yaşar Peker de vatandaşın bilinçsiz hareket ettiğini belirterek, "Gerekli eğitimlere katılmaması ve gerekli özeni göstermemesinden kaynaklanıyor. Bunun sonucunda da büyük ekonomik kayıplara sebebiyet veriyorlar. Böyle kendi kafalarına göre müdahale edenler oluyor biz de bunları önlemek ve bu tür uygulamaların önüne geçebilmek için ve vatandaşı bilinçlendirmek için Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürlüğü olarak köylerimizde gerekli eğitim çalışmalarını yapıyoruz" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 12:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
öner gündaş IP: 88.233.39.xxx Tarih : 17.11.2006 12:59:47
selım ilcesı çıplaklı köyündekı hayvanlara uyğulanan bu vahım olay beni icten üzmüştür. sevgılı köylülerım bizler bu yöntemı 1960lı yıllarda bıle uygulamıyorduk şımdıyıse tüm ımkan ve maddı olanakların olmasına rağmen bu yöntem neden anlam veremıyorum. bu olay benı ve bızlerı derınden üzmüştür umarım bırdaha olmaz.sağılarımla