Ünlü şarkıcı İbrahim Tatlıses, 1979 yılında yaşadığı tatsız bir olayın ardından konser veremeden ayrıldığı Kars'ta, 27 yıl sonra muhteşem bir konser verdi. Doğu illerine ön yargıyla bakanlara sert çıkışlarda bulunan Tatlıses, "Bu insanlar sevilmekten başka ne yapmış" dedi.
Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi İbrahim Tatlıses, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun davetlisi olarak 3. Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali'ne katıldı. 3 yıl önce Grup Çığ, geçen yıl da Sezen Aksu'dan sonra tarihi Kars Kalesi'nde konser verenler kervanına katılan Tatlıses, aşırı rüzgar ve soğuk havaya rağmen tarihi kaleyi dolduran yaklaşık 15 bin kişiyi seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe türkülerle coşturdu. Soğuk hava nedeniyle zor anlar yaşayan Tatlıses, Başkan Alibeyoğlu'ndan konserin önümüzdeki yıllarda daha geri bir tarihe alınmasını istedi. Kars'ın kendisi ve kendisi gibi sanatçılar için çok şeyler ifade ettiğini söyleyen Tatlıses, "Kars bizim için çok kıymetli ve çok değerli. Şimdi diyeceksiniz ki 27 yıl önce gelmiştin bir daha niye gelmedin. Çağrıldığın yere erinme, çağrılmadığın yere görünme. O günden sonra bir daha çağrılmadığım için Kars'a gelmedim. Burnumuzda tütüyordunuz, geldik konser veremeden gittik. Konser veremeden gittiğimiz için de içimize dert oldu. Ne derseniz deyin ama her dediğiniz şey barıştan yana olsun, kardeşlikten yana olsun, insanlıktan yana olsun" dedi.
Kars'ın 1979 yılından sonra hızla geliştiğini belirten Tatlıses, yıllar önce ulusal bir gazete "50 milyara satılık şehir" başlıklı haberin manşetten duyurulduğunu hatırlatarak, "Bu şehri öyle bir hale getirdiniz ki şimdi katrilyon verseler bu şehri kimse alamaz. Bizim satılık şehrimiz yok, bizim satılık adamlarımız da yok. Biz insan satmıyoruz. Biz insanı seviyoruz, insana kucak açıyoruz" dedikten sonra sahnede eğilerek izleyicileri selamladı.
Çocukluğunda büyük sıkıntılar çektiğini de vurgulayan İbrahim Tatlıses, "Babam bana 50 kuruş verdi, 'git gazyağı al' dedi. Paranın 25 kuruşunu bisiklete verdim, 25 kuruşuyla da gaz yağı aldım. Üstüne de su doldurdum" diye konuştu.
Bugüne gelmesindeki etkenlerin başında dinleyicilerin geldiğini ve onlara çok şey borçlu olduğunu ifade eden Tatlıses, "1999 yılında turneye yola çıktım. Havalar soğuktu ve otobüslerde kötüydü, soğuk üflüyordu. Şimdi ise sene 2006, sizlerin bana aldığı uçakla Kars'a geliyorum. Onun için ben sizin önünüzde diz çökmeyeyim de ne yapayım" diyerek sahnede diz çöktü.
Tatlıses, bazı sanatçılara da göndermelerde bulunarak, "Şımarık ve burnu havada olan sanatçılar çok zor sevilir. Sizler, burnu Kaf Dağı'nda olanı değil, alçak gönüllü olanı seversiniz, öz ve engin konuşanı seversiniz, mütevazı olanı seversiniz. Onun için mütevazılığı hiç elden bırakmadım. Çünkü büyüklerimden bunu böyle öğrendim" dedi.
"Ağrı Dağın Eteğinde" adlı türküyü kasetine okumak istediğini fakat ismini vermediği bir sanatçının kaset firmasının izin vermediğini belirten Tatlıses, "Bana protesto çekiyor ve diyor ki bunu İbrahim Bey hiçbir yerde okuyamaz. Okurum ulan. Oysa çocuğun kaseti şimdi yok satıyor. Allah cezanı verecek. Bu yetmez mi sana" diye konuştu.
Bazı dostlarının 1979 yılında yaşanan tatsız olayları hatırlatarak Kars'a gitmemesini istediklerini söyleyen Tatlıses, "Kars'tayım, hem de Kars'ın tepesindeyim. Kalesindeyim. Bu insanlar sevilmekten başka ne yapmış. İnsan sevgisini insanlara aşılamaktan başka ne yapmış? Batıda, yukarıda komşuda cenaze var aşağıda düğün yapılıyor. Biz de bir mahallede cenaze varsa o düğün bir ay sonraya ertelenir. Bana, 'Kars'a gidiyorsan dikkat et' diyorlar. Ben hiç de dikkat etmiyorum, tek başıma da dolaşıyorum. Bu güzellik onlara ders olacak" şeklinde konuştu.
Tatlıses, işadamlarına da doğu illerine yatırım yapmaları çağrısında bulundu.