8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

Herkes derin bir nefes aldı

Kars'ta önceki gün kaybolduğu belirtilen, doğalgaz boru hatlarının bağlantı noktalarının kontrolünde kullanılan ve içerisinde Cs137 radyoaktif kaynak bulunan cihazın bulunması, yüreklere su serpti.

Kars Valiliği'nden bugün yapılan yazılı açıklamada, söz konusu cihazın 19 Ekim tarihinde kaybolduğu belirtilerek, "Doğalgaz hattının tahribatsız muayenelerini yapmakta olan firmanın, doğalgaz borularının bağlantı noktalarının kontrolünü yapmak için kullandığı ve içerisinde Cs137 radyoaktif kaynağı bulunan cihazın, 19 Ekim 2005 günü firma şantiyesinden Susuz İlçesi yönüne giderken yol kenarına düştüğü fark edilmiş, olay Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na haber verilmiştir.

Valilik tarafından çevre il ve ilçelere gerekli arama ve bilgilendirme işlemleri uygun bir şekilde başlatılmıştır. Kaynak içi açılıp, parçalanmadığı ve uzun süre temas edilmediği sürece tehlike arzetmemekte olup, bulunması durumunda en yakın emniyet ve jandarma birimine haber verilmesi veya ilgili kişilere bildirilmesi gerekmektedir" denilmişti.

Bu açıklamanın yayınlanmasının ardından bugün akşam saatlerinde yeni bir açıklama yapan Kars Valisi Nevzat Turhan, "Geçmiş olsun, gözümüz aydın" diyerek, cihazın bulunduğunu ve herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını açıkladı. Vali Turhan ayrıca, olayın sorumluları hakkında bizzat kendisinin yürüttüğü bir soruşturma başlatıldığını sözlerine ekledi. Vali Turhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Röntgensan Firması tarafından doğalgaz şirketine bağlı olarak kullanılan radyoaktif kaynak cihazı, 2 gün önce kaybolmuştu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan elemanlar geldi ve buradaki yetkililer ile birlikte çalışma yaptı. Cihaz bugün bulundu ve gerekli önlemler alındı. Bu nedenle artık halkımız müsterih olsun. Bu cihazın kapalı halde bulunduğunu gördük. Kesinlikle bu haliyle çevreye zararı söz konusu değildir; ancak cihazın açılmasında veya insanların kurcalaması halinde, büyük bir zarar meydana getirmesi söz konusuydu.

Bulunduğu şekliyle arkadaşlar tarafından gerekli önlemler alınarak, cihaz tekrar ilgili kuruma geri verildi. Aracın durumuyla ilgili de ön bir bilgi verilmişti fakat, daha yakından araştırdım, belki farklı şekilde taşınmış olabilir, bu nedenle o aracı kullananların sorumlulukları açısından yeniden inceleme yapıyoruz. Bu incelemeyi bizzat ben yürütüyorum. BOTAŞ'tan yetkilileri de çağırdım. Bu konuda bana verecekleri kesin bilgilere göre ilgililer hakkında gerekli işlemleri yapacağız."

.
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2005 Cumartesi 02:00:03
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 13:06:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?