8
Eylül
2024
Pazar
GÜNCEL

İnsan hakları eğitimi

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Avrupa Komisyonu Ortak Projesi ve Kars Valiliği işbirliğiyle "İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları'nın Kapasitelerinin Güçlendirilmesi, İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları Başvuru ve Danışma Masası Görevlilerinin Eğitimi Projesi" 9. Bölgesel Yuvarlak Masa Toplantısı Sim-Er Otel Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantıya Vali Nevzat Turhan, Başbakanlık İnsan Hakları Başkan Vekili İsmail İnceoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Adalet Komisyonu Başkanı Abdullah Tanrıkulu ile Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı İlleri ve bağlı ilçelerde görev yapan personel katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakanlık İnsan Hakları Başkan Vekili İsmail İnceoğlu, insan hakları konusunda son yıllarda önemli mesafeler alındığını belirterek, "Bununla beraber yasal değişikliklerin yapılması ile işin bitmediğini, asıl olanın uygulama olduğu herkesçe malumdur. Bu da takdir edileceği üzere bir zihniyet değişikliğini gerektirmektedir.

 Bundan dolayı, yasama, yürütme, yargı, basın ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği şarttır. Ülkemizin önünde büyük bir hedef bulunmaktadır. Bu hedef diğer konularda olduğu gibi insan hakları standartları konusunda da muasır medeniyet seviyesine ulaşmaktır. AB ile üyelik müzakereleri sürecinde karşılanması gereken en önemli unsur da insan haklarına saygı ve bunu garanti eden kurumların varlığıdır.

İl ve İlçe İnsan Hakları Kurulları'nın temel amacının, toplumuzda ve kamu görevlilerimizde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, insan hakları ihlal iddialarını incelemek ve insan hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ve özgürlüklerinin kullanılmasının önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan sosyal, siyasi hukuki ve idari nedenleri incelemek, araştırmak ve bunların çözümüne ilişkin öneriler geliştirmektir" dedi.

Vali Nevzat Turhan ise konuşmasında, 1982 Anayasası'nın insan haklarına büyük önem verdiğini söyledi. Turhan, "Anayasamızın 12. maddesinden hemen hemen 20-30 maddeyi kapsayan hükümleri tümüyle insan haklarının korunmasına ve bu konudaki hem devletin yetkisini ve hem de devletin ajanları olan, memurları olan kamu görevlilerinin sorumluluğunu da ortaya koymuştur. İnsan hakları hususu, son yıllarda devletimiz ve hükümetimiz tarafından daha fazla ortaya atılmıştır.

İdari mercilerimiz ve uygulayıcı birimler her ortamda insan haklarının gözetilmesi ve değerlendirilmesi hususunda gerek kamu hizmetlerinin bütününde kamu sivil toplum ilişkileri ile kamu halk ilişkileri bağlamında çok önemli çalışmalara altyapı teşkil edecek bir kavramdır. İnsan hakları konusu genel bir kavramdır, bu kavramın ortaya çıkmasından uluslararası boyuttaki sözleşmelerin ve bugüne kadar imzalanmış anlaşmaların da çok önemi bulunmaktadır.

Bunların başında insan hakları evrensel bildirgesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi, insan hakları kavramını uluslararası boyuta taşıyan ve bütün ülkelerin uyması gereken değerleri ortaya koyan genel çerçeve ve bildiridir. Bu nedenle anayasamız insan hakları konusunu çok önemli olarak ele almış, anayasamızın 12. maddesinden 20-30 maddeyi kapsayan hükümleri tümüyle insan haklarının korunmasına ve bu konudaki devletin yetkisini ve devletin memurları olan kamu görevlilerinin sorumluluğunu da ortaya koymuştur" diye konuştu.
İki gün sürecek olan toplantı, daha sona basına kapalı olarak devam etti.

Ankara'dan başlayan ve Kars'ta 9.'su yapılan Yuvarlak Masa Toplantıları, 20 ilde

.
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2005 Salı 01:55:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?