8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

Cezaevinde moral günü

Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında Kars Kapalı Cezaevi'nde düzenlenen moral gününe katılan İngiltere'nin Cezaevi Hukuk Uzmanı Avrupa Konseyi Yargının Yeniden Modernizasyonu ve Cezaevlerinin Yapılandırılması Projesi Sorumlusu Avrupa Komisyonu Uzmanı Shane Bryans, "Türkiye'nin önünde işin en meşakkatli bölümü var. O da çıkarılan bütün yasaların uygulamaya konulmasıdır" dedi.

Programa, Kars Valisi Nevzat Turhan, Tugay Komutanı Tuğgeneral Ercan Okan, Belediye Başkan Vekili Hacı Ömer Gökalp, Ceza ve Tevkif Evi Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler Daire Başkanı Necati Nursal, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu Uzmanı Shane Bryans, daire amirleri, cezaevi görevlileri ve hükümlüler ile tutuklular katıldı. Yapılan konuşmaların ardından çeşitli alanlarda başarı gösteren tutuklulara sertifikaları ve hediyeleri verildi. Mahkumların türkü konserinin ardından çok amaçlı bir dershane, kütüphane ve çocuk parkının açılışı yapıldı.

Programın ardından Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu Uzmanı Shane Bryans, Vali Nevzat Turhan ile bir süre sohbet etti ve cezaevlerindeki yapılandırmalarla ilgili olarak görüşlerini bildirdi. 2 yıl önce Kars Kapalı Cezaevi'ni ziyaret ettiğini ve aradan geçen bu zaman içinde büyük oranda değişimlerin yaşandığını bu gelişmelerin inanılmaz ölçüde kendisini etkilediğini söyledi. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularını da cevaplayan Shane Bryans, Avrupa Konseyi Avrupa Komisyonu olarak Adalet Bakanlığı ile birlikte Türkiye'de 2 yıllık müşterek bir proje yürüttüklerini ve bu projenin 10 milyon Euro'luk yargı modernizasyonu ve ceza reformu projesi olduğunu belirtti.

Bryans, şu ana kadar 30'dan fazla cezaevi ziyaret ettiklerini ifade ederek iki cezaevini modern cezaevi olarak seçtiklerini dile getirdi. Shane Bryans bu çerçevede diğer cezaevlerine de önerilerde bulunduklarını söyledi. Bir gazetecinin '2 yıl içerisinde göze çarpan bir değişiklik var mı?' sorusu üzerine Shane Bryans şunları söyledi:

"Koğuş sisteminden oda sistemine geçilmesi çok önemli bir gelişme. Ayrıca tutuklu ve hükümlüler için iş grupları, atölyeler oluşturulması çok önemli. Özellikle yaşı tutmayan tutukluların rehabilitasyonu açısından önem taşıyor. Ayrıca tutuklular için suçun önlenmesine yönelik de birtakım programlar uygulayacağız. Tahliye edildikten sonra tekrar suç işlemelerini önlemeye yönelik programlar bunlar. Şu an da olan zaten şu ki, Türkiye'nin önünde işin en meşakkatli bölümü var. O da çıkarılan bütün yasaların uygulamaya konulması. Özellikle de yeni ceza infaz yasasının Türkiye'de bütün cezaevleri tarafından uygulanması çok önemli."

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 22:11:28
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 00:22:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?