8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

Köylere projeli tuvalet

Çeşitli incelemelerde bulunmak için gittiği Sarıkamış ilçesinde, Kars genelinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Kars Valisi Nevzat Turhan, köylere örnek tuvalet yapımından, köy içme suları, köy yolları ve altyapı çalışmalarına kadar birçok alanda önemli yatırımlar gerçekleştiğini söyledi.

Kars Valisi Nevzat Turhan; Milli Eğitim Müdürü Burhan Baltacı, Sağlık Müdürü Necip Yemenici, Bayındırlık ve İskan Müdürü Osman Demir, Köy Hizmetleri Müdürü Özgür Önal ile birlikte Selim ve Sarıkamış'a giderek yapımı devam eden öğretmenevi, okul, yurt ve içme suyu çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı ve faaliyetleri yerinde inceledi.

Vali Turhan, gezi ve incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Köy Hizmetleri Müdürlüğü'nün Özel İdare'ye devredilmesinden sonra ödeneklerinin yüzde 70'inin köy içme sularına, köy yollarına ve altyapılarına ayrıldığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifleri ve İçişleri Bakanlığı'nın idaresiyle başlatılan Köy-Destek Projesi'nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik bir proje olduğunu belirten Vali Turhan, "Bu proje kapmasında yol, su ve sanat yapıları için 3 trilyon 300 milyar lira ödenek geldi. Ödeneğin tamamını ilçe, köy ve merkez birliklerine dağıttık. Öncelikle su işlerini ciddi şekilde ele aldık. 10 köyün içme suyunu ivedi olarak teklif ettik. Bu yıl hepsini bitireceğiz. Köy yolları ve sanat yapılarını da ihale ettik. Bütün kaymakamlarımız yoğun şekilde çalışıyor. Tayinleri bile çıksa kaymakamların bir kısmını mevcut çalışmaları bitmeden göndermeyeceğim" dedi.

Köy Hizmetleri için 5 adet kepçe ve kazıcı makineler aldıklarını da ifade eden Turhan, "Bütün imkanlarımızla sürdürülen işlerimizi yürütmek hem de yeni işlerimizi tamamlamak istiyoruz. Kış şartları dolayısıyla su işlerimiz, yollarımız zarar görüyor. Bir yandan bunları onarıyoruz, bir yandan da yeni işler yapıyoruz. Su konusunda Köy Hizmetleri programında 20 yeni işimiz bu sene ilk defa ihale edilecek. Geçmişten kalan 15 projemiz de var. Su konusunda bir seferberlik ilan ettik. Bunu da en iyi şekilde sonuçlandırmak istiyoruz. Yeter ki, bize iklim şartları izin versin. Paramız da var. Ayrıca, sivil toplum örgütleri de çalışıyor. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (Botaş) ve onun sorumluluğunu alan Sürdürülebilir Kırsal ve Kentsel Kalkınma Derneği (Sürkal) gibi kurumlar var. Bunlar da sosyal ve altyapı hizmetlerinde gerekenleri yapıyor. Ama biz yine de daha fazla hizmet vermelerini istiyoruz" diye konuştu.

Köylülere de seslenen Kars Valisi Nevzat Turhan, yapılan işlere sahip çıkmanın ve yardımcı olmanın önemini ifade ederek şunları söyledi: "Bu çalışmaları yaparken köylerimizden destek ve köycülük adına katkılarını bekliyoruz. Su, yol ve kanalizasyon çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Bu sene de bu projeleri çoğaltarak yolumuza devam edeceğiz. Bu işlerde devlet-köylü işbirliği çok önemlidir. Eskiden köy katkıları çok fazlaydı. Şimdi köyler dağıldı. Devlet biraz karşılıksız hizmetlere alıştırdı ama köylerimizin daha fazla katkıda bulunması ve işe sahip çıkması çok önemlidir. Muhtarlarımızın köylülerle birlik ve beraberliği oluşturması gerekir. Bu tür çalışmayı yapan ve yapılan hizmete köylüyü de teşvik eden muhtarlara her türlü desteği vereceğiz. Öncelik arz eden işleri ihtiyaca göre ortaya koyarak noksanlıkları da tamamlamış olacağız."

"Köylerin en önemli sorunlarından birisi de düzensiz ve plansız yapılan tuvaletlerdir" diyen Vali Turhan, bu konuda gerekli çalışmaları başlattıklarını ve şu an proje faaliyetlerinin devam ettiğini vurguladı. Örnek tuvalet işine öncelikli olarak altyapısı tamamlanmış köylerden başlayacaklarını kaydeden Turhan, "Köy konaklarının bulunduğu köylere projeli tuvalet yapımı konusundaki çalışmanın şu an altyapısını oluşturuyoruz. Temiz ve kullanışlı bir tuvalet; çevre sağlığı, temizlik ve insanlarımızın sağlığı, ayrıca köylere gidecek konuk insanların da ihtiyaçları açısından oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın son dönemde 220 kadrolu ve 256 sözleşmeli olmak üzere 476 öğretmen gönderdiğini de söyleyen Vali Nevzat Turhan, konuyla ilgili şunları söyledi: "Öğretmenlerimiz nokta tayini yoluyla atandı. Var olan öğretmen eksikliğini giderme söz konusu olacaksa, fazla olan köylerden eksik olan köylere vermekle bu ihtiyacı karşılıyoruz. Öğretmen sayımız gereksinimlerimizi giderecek seviyededir. Öğretmensizlikten köy okulunu kapattığımız hiç görülmedi. Bu sistemi idare ederken bu söz konusu olmadı. Belli mazeret dolayısıyla bir hafta on gün gibi atanmaları döneminde ise tedbir alacağız. Bu süreye kadar noksanlık olmuştur ama biz bunları telafi ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 12:25:14
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 18:11:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?