8
Eylül
2024
Pazar
YAŞAM

Teknolojiye meydan okuyorlar

Kars'ta 70'lik nineler geçmişten günümüze gelen bir geleneği elleriyle devam ettiriyor. Teknolojinin geliştiği günümüzde bile koyun yünüyle çorap dokuyan nineler günlerini yün eğirerek geçiriyor.

Ağır kış şartlarının hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşların en büyük ihtiyacı olan çorap ve kazaklar ninelerin el hünerleriyle eğrilen koyun yünlerinden yapılıyor.

Kağızman'ın Kömürlü köyünde bu geleneği devam ettiren Nani ve Haliman Akyıldırım adlı kız kardeşler, ilerlemiş yaşlarına rağmen torun ve çocuklarını soğuktan korumak için yün eğirip çorap ve kazak dokuyor. Nani Akyıldırım'ın 8 çocuğu ve 10 torunu, Haliman Akyıldırım'ın ise 9 çocuğu, 15 torunu bulunuyor.

Her çocuğa ve toruna birer çorap ve kazak dokuduklarını söyleyen 2 kız kardeş, "Koyun yünü bu yörelerin vazgeçemediği bir malzemedir. Bu yünler sayesinde evlatlarımızı soğuktan koruyabilmek için bu işleri yapıyoruz. Yaşlı olduğumuz için iş nedeniyle sürekli dışarıda olan evlatlarımıza bizler de bu şekilde hizmet etmiş oluyoruz. Yünleri eğirerek iplik haline getiriyoruz ve daha sonra da bu ipliklerle çorap, kazak gibi giyecekleri üretiyoruz. Oldukça kalın ve sık dokuduğumuz için giyildiğinde tamamen sıcak tutuyor ve soğuktan kaynaklanan hastalıklardan koruyor. Eğer bu çorap ve kazaklar olmasa sık sık hastalanırlar. Halimizden memnunuz ve ömrümüz olduğu sürece de yün eğirmeye devam edeceğiz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2005 Çarşamba 15:36:10
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 15:38:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?