Doğu Anadolu Bölgesi'nin içme suyunun kaynak ve kuyulardan sağlandığı belirlendi.
Bölgede bir yılda 384 milyon 718 bin metreküp suyun evlere içme suyu olarak verildiği bildirildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan 15 ilde içme ve kullanma suyu şebekesiyle hizmet veren belediyeler, 384 milyon 718 bin metreküp su dağıttı. Bölgede bulunan 284 belediye, içme suyunun büyük bir bölümünü kaynaklardan temin etti. İstatistiklere göre, bölgede tüketilen suyun 288 milyon 718 bin metreküpü kaynaklardan sağlanırken, 93 milyon 362 bin metreküpü kuyulardan elde edildi. İstatistiklere göre, bölgede tüketilen suyun 95 bin metreküpü ise göletlerden sağlanırken 2 milyon 775 bin metreküpü akarsulardan, 311 bin metreküpü barajlardan karşılandı.
TÜİK verilerine göre, bir yılda en çok içme ve kullanma suyu tüketilen il Malatya oldu. Malatya'da bulunan 54 belediye bir yılda ev ve içme suyu kullanımı için kaynaklardan ve kuyulardan 97 milyon 104 bin metreküp su çekti. 70 milyon 402 bin metreküp su kullanımıyla Van ikinci sırayı alırken, 47 milyon 961 bin metreküp suyla Erzurum üçüncü oldu. Bölgede en az su tüketilen iller ise 3 milyon 931 bin metreküple Bayburt, 4 milyon 530 bin metreküple Tunceli, 5 milyon 815 bin metreküple Ardahan oldu.
ATIKSULAR NEHİRLERE VERİLİYOR
TÜİK verilerine göre, içme ve kullanma suyu şebekesiyle hizmet veren belediyelerde su arıtılmadan deşarj ediliyor.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan belediyelerin atık suları bölgedeki akarsulara boşalttıkları da belirlendi. TÜİK verilerine göre, kanalizasyon şebekesi ile hizmet veren belediyeler atık sularının büyük bir bölümünü akarsulara deşarj ediyor.
Yaklaşık 90 milyon metreküp atık su bölgedeki nehirlere boşaltılırken, çok az miktardaki atık su baraj, göl ve arazilere bırakılıyor.