22
Aralık
2024
Pazar
TUNCELİ

Her ile bir töre cinayeti komitesi

Töre cinayetlerini önlemek için her ilde bir komite kurulacak... İçişleri Bakanlığı, son günlerde kamuoyunun gündemine sıklıkla gelen töre cinayetleri ve aile içi şiddet konusunda harekete geçti.

Bunların yol açtığı zararın toplumda derin ve kalıcı izler bırakmaması amacıyla bir tedbir paketi hazırlayan Bakanlık, çalışmayı genelge halinde bütün valiliklere gönderdi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun imzasıyla yayımlanan genelgede, töre cinayetleri, "kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının en uç noktası" olarak nitelendiriliyor. 81 ilde töre komitelerinin oluşturulmasının istendiği 11 maddelik eylem planında, mağdurlarla ilgili ihtiyaçların karşılanması amacıyla özel bir fon kurulması talep ediliyor. Çeşitli sebeplerle cinayete maruz kalabileceğini beyan edenler ve aile içinde şiddet gören kadın ve çocuklar konusunda ivedilikle adım atılması gerektiği vurgulanan pakette, koruma altına alınan kişiler ve bulundukları yerler konusunda üst seviyede gizliliğe riayet edilmesinin önemine dikkat çekiliyor. Belediyelerden kadın ve çocuklar için sığınma evleri açmaları talep edilen eylem planına göre, töre konusunda toplumda yerleşik önyargı veya geleneksel anlayışların değiştirilmesi amacıyla halkı bilinçlendirecek eğitim çalışmaları, sempozyumlar, kampanyalar düzenlenecek. Bu tür olaylarla ilgili soruşturma sürecinde görev alan güvenlik birimlerinin eğitimine ağırlık verilecek. Bu konuda çalışma yapmış akademisyenler, bilim adamları ve uzmanlardan destek alınacak.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, töre ve namus cinayetleri ile aile içinde kadınlara ve çocuklara karşı şiddetin önlenmesi amacıyla 11 maddelik bir eylem planını uygulamaya koydu. İçişleri Bakanı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

Komiteler oluşturulacak: İllerde mülki idare amiri başkanlığında komiteler oluşturulacak.

Fon kurulacak: Mağdurların iaşe, konaklama ve ulaşım gibi ihtiyaçları için fon oluşturacak.

Üst seviyede gizlilik: Çeşitli sebeplerle töre veya namus cinayetine maruz kalabileceğini beyan eden kadın ve çocuklarla ilgili her türlü koruma tedbiri alınacak. SHÇEK'e ya da belediyelere bağlı kadın sığınma evlerinde koruma altına alınan bu kişilerin bulundukları yerlerle ilgili üst seviyede gizlilik esaslarına raiyet edilecek.

Belediyelere sığınma evi görevi: Belediyelerin kadın ve çocuklar için sığınma evleri açmaları gerekmektedir. Öncelikle SHÇEK'e bağlı kadın sığınma evi bulunmayan yerlerde, belediyeler tarafından 24 saat görevli bulundurulacak ve gerekli güvenlik tedbirleri sağlanacak şekilde kadın ve çocuk sığınma evleri açılacak. Kadın sığınma evi bulunmayan yerlerde, mağdurların ilgili yere sevkine kadar muhafaza edilecekleri yerler güvenlik birimlerine bildirilecek.

Kampanyalar düzenlenecek: Töre ve namus konusunda toplumda yerleşik önyargı veya geleneksel anlayışların değiştirilmesi bağlamında halkı bilinçlendirecek eğitim çalışmaları, sempozyumlar, kampanyalar düzenlenecek.

Kolluk kuvvetleri eğitilecek: Bu tür olaylarla ilgili soruşturma sürecinde görev alan güvenlik birimlerine dönük, bu konuda çalışma yapmış akademisyenler, bilim adamları ve uzmanların desteği alınarak hizmet içi eğitim çalışmaları düzenlenecek.

Ruhsal durumlarına göre hareket edilecek: Kolluk birimlerine müracaat eden şiddet mağduru kadın ve çocukların yaşadıkları travmaya bağlı olarak içinde bulundukları ruhsal durum göz önünde bulundurularak yapılması gereken her türlü işlem insani yaklaşım içerisinde yerine getirilecek. Şiddet mağdurları ile ilgili kolluk birimlerine intikal eden ihbar ya da müracaatlara ilişkin yapılması gereken adli işlemler Cumhuriyet savcıları bilgilendirilerek Ailenin Korunmasına Dair Kanun'a göre uygulanacak.

Belirtilen konularla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin raporlar, oluşturulan komiteler tarafından hazırlanarak, Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek.

Cinayetlere aile meclisi karar verdi 

07 Haziran: Ankara Mamak'ta Yasemin Ç., gerdek gecesi bakire çıkmadığı gerekçesiyle ağabeyi Gökhan Ç. tarafından öldürüldü.
18 Ekim: Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde Fatma A. (33), 'kötü yola düştüğü' söylentileri nedeniyle evinde babası tarafından vuruldu.
16 Aralık: Şanlıurfa'da amcasının oğluyla evlenmek istemeyen G.D. çamaşır suyuyla intihara sürüklendi.
21 Kasım: Van'ın Başkale ilçesinde evlilik dışı ilişkiden hamile kalan Naile Erdaş, ağabeyi tarafından öldürüldü.
9 Ekim: Diyarbakır'da Gülistan Gümüş sandıkta taranak öldürüldü.

Emniyet'ten namus ve töre cinayetleri raporu

Emniyet Genel Müdürlüğü töre cinayetlerinin yaygın olduğu 15 ilde 'Töre ve Namus Cinayetleri Raporu' hazırladı. Raporda 2000-2006 yılları arasında polis sorumluluk bölgesinde işlenen cinayetlerin 1091'inin töre cinayeti olduğu bilgisine yer verildi. Bu cinayetlerde 1.190 kişinin öldüğünün vurgulandığı raporda, bunlardan 710'unun erkek, 480'inin kadın olduğu belirlendi. Öldürülen kadınların yüzde 20'sinin 19-25, yüzde 20'sinin 26-30, öldürülen erkeklerin yüzde 20'sinin 45 yaşının üzerinde, yüzde 18'inin 31-35 yaş grubunda olduğu tespit edildi. Töre cinayeti işlediği şüphesiyle bin 593 kişi gözaltına alındı. Töre cinayetlerinin sebeplerinin de incelendiği raporda bu cinayetlerden 322'sinin namus, 318'inin aile içi uyuşmazlık, 159'unun yasak ilişki, 109'unun kan davası, 95'inin cinsel taciz, 35'inin tecavüz, 33'ünün kız alıp verme ve 19'unun diğer töresel sebeplerle işlendiği vurgulandı. Son altı yılda işlenen töre cinayetlerinin yüzde 29,51'i namus, yüzde 29,15'i aile içi uyuşmazlık, yüzde 14,57'si yasak ilişki, yüzde 9,99'u kan davası, yüzde 8,71'i cinsel taciz, yüzde 3,30'u tecavüz, yüzde 3,03'ü kız alıp verme ve yüzde 1,74'ü de diğer töresel sebepler olarak hesaplandı.

Emniyet raporuna göre cinayetler doğuda değil batıda işleniyor

Emniyet'in Töre ve Namus Cinayetleri Raporu'nda son 6 yılın rakamlarına yer verildi. Bölgelere göre dağılımdan da şaşırtıcı sonuçlar çıktı. Cinayetler en çok, törenin yaygın olduğu doğu bölgelerinde değil, Marmara'da işleniyor. İkinci sırada Ege Bölgesi geliyor.

Sedat Güneç/zaman
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2006 Perşembe 10:14:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?