22
Aralık
2024
Pazar
DENİZLİ

Babadağlılar'dan kötü sinyaller geliyor

Ev tekstili üretiminde önemli paya sahip Denizli'de, iç ticaretin gözdesi Babadağlılar Çarşısı, 2006 yılı öncesindeki iş hacmini özlüyor.

Çarşı Müdürü Mehmet Kaynak, Denizli'de bulunan tekstil fabrikalarının satış mağazalarının yanında, ağırlığı Babadağ ilçesinden esnafın faaliyet gösterdiği çarşıda, son dönemde özellikle Anadolu'daki küçük ve orta büyüklükteki tüccarın alımlarını önemli ölçüde azalttığını bildirdi.

Sektörde iç ticaret hacminin büyük çoğunluğunun Babadağlılar Çarşısı'ndan yönlendirildiğini anlatan Kaynar, çarşının alışveriş turizmi için Denizli'ye gelen turistlerin de ilk uğrak noktası olduğunu belirtti.

Çarşıda Denizli'deki fabrikaların ürünlerinin yanında Babadağ, Kızılcabölük, Tavas gibi yerlerden küçük atölyeler ve evlerde üretilen yöresel dokumaların, ipekli ürünlerin satıldığını söyleyen Kaynar, son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen ithal ürünlerin de raflarda kapladığı alanın arttığını ifade etti.

Kaynar, çarşıdaki ticaret hacminin 2006 yılı sonrası önemli ölçüde azaldığını belirterek, “ Son 2 yılda özellikle Anadolu'daki küçük ve orta büyüklükteki tüccar ve mağaza sahipleri alımlarını önemli ölçüde azalttı. Bu azalışta genel ekonomik durgunluk etkili oldu. Büyük alışveriş merkezlerinin açılmasıyla esnafın toplam satışlardan aldığı pay azaldı. Bu, Babadağlılar Çarşısı'na anında yansıdı”dedi.

ESNAFIN GÖRÜŞÜ

Çarşıdaki Beğenal Tekstil'in işletmecisi Turgay Karabacak, Türkiye'de 100'ü aşkın ev tekstili mağazasının bulunduğu tek nokta olan Babadağlılar Çarşısı'nın Anadolu ticaretinin önemli merkezleri arasında yer aldığını söyledi.

Son yıllarda turistik turların da düzenlendiği çarşıda yerel ürünlerin yanında ithal ürünlerin de boy gösterdiğini söyleyen Karabacak, “Burası, ev tekstili sektöründe Türkiye'nin aynasıdır. Burada kabalalık varsa Türkiye'de işler yolunda demektir. Ancak, her geçen yıl bir öncekini aratıyor” dedi.

Merwen's mağazasının işletmecisi Halil Bayezit ise çarşının son yıllarda Çin ve Hindistan mallarının hakimiyetine girmeye başladığına dikkat çekti.

Çarşı esnafı olarak ithal ürünlere karşı çok direndiklerini belirten Bayezit, şunları söyledi:


“Denizli'den 60-70 YTL'ye aldığım bir örtü takımı için müşterime 110 YTL fiyat söylüyorum. Bu tabii ki ona fazla geliyor. Çin'deki işçilik ücretleri biliniyor. Bu ülkeden gelen ürünleri 20-30 YTL'den alıp 50-60 YTL'ye satabiliyorum. İthal işlerin kalitesiz olmasına rağmen gösterişi de tüketiciyi etkiliyor. Bu nedenle benim yöresel işlerim rafta kalıyor. Mağaza olarak ithal ürün satmamak için çok mücadele verdik. Ancak rekabet mümkün değil. Yöresel dokumalarımızın Çin ve Hindistan menşeli ürünlere karşı ithalat kotası konularak korunmasını istiyoruz. Aksi takdirde birçok yöresel dokuma çeşidi müzelere taşınacak.”

Babadağlılar Çarşısı'nda 1975 yılından bu yana havlu-bornoz, çarşaf, nevresim, ev dekorasyonu gibi ürünler satılıyor. Çarşıdaki 6 katta 150 mağaza bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 17:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?