Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nde, kadınlarda sık görülen meme ve rahim ağzı kanserine erken teşhis konuluyor. Son 9 ayda kanser taramasından geçirilen 9 bin 43 kadından 84 kişi de meme kanseri, 21 kişi de rahim ağzı kanseri tespit edilerek tedavilerine başlandı.
Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor. Bu amaçla 2003 yılından beri Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren KETEM'de, rahim ağzı taramalarının yanı sıra meme taramaları yapılıyor. Son 4 yılda toplam 66 bin 965 kişinin yararlandığı bu hizmetten 300 meme kanseri, 385 rahim ağzı kanseri tespit edilerek tedavilerine başlandı.
Merkezin kanseri önlemede önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Tülay Alan, özellikle doğurganlık çağındaki kadınların mutlaka yılda bir ya da iki yılda bir muayene olmaları gerektiğini söyledi. Buna göre, ulusal tarama standartları rahim ağzı kanserinde 35-65 yaşları arasını kapsarken, meme kanseri için 2004 yılında belirlenen standartlar 50-69 yaşları arasında.
Tarama programlarının bir gelişmişlik göstergesi olduğunu anlatan Dr. Tülay Alan, birçok gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin taramalar sayesinde dramatik bir şekilde azaldığını söyledi.
Ülkemiz rahim ağzı kanserinin çok sık görüldüğü ülke olmamakla birlikte önlenebilir bir kanser olması nedeniyle ilerleyen zamanlarda görebileceğimiz vakaları azaltmaya yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini anlatan Alan, şöyle konuştu: "Çünkü rahim ağzı kanseri çok yavaş ilerleyen bir kanser türü. Düzenli yapılan rahim ağzı taramaları ile kanserin önlenmesi mümkün. Her ne kadar kişiye rahim ağzı kanseri aşısı uygulansa da smear testi yapılması gereklidir."
Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)'nin hedefinin hiç kanser taraması yaptırmamış kadınlara ulaşmak olduğunu anlatan Alan, bunun için KETEM'e başvuranların yanı sıra değişik mahallelerde de çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. Dr. Tülay Alan, merkezde görevli sağlık görevlileri tarafından eğitim verilerek meme kanseri oluşum şekli hakkında kadınların bilgilendirildiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Daha önce Darıveren kasabası, Bahçelievler
Mahallesi'nde meme taraması yapılmıştı. Halen Topraklık semtinde taramamız devam etmekte olup hem rahim ağzı hem de meme taraması için Karaman Mahallesi'nde bir bölge belirlenerek çalışmalara devam edeceğiz."
Kadınların erken teşhis için mutlaka sağlık merkezine gelmeleri önerisinde bulunan Dr. Tülay Alan, yapılan tektik, tarama ve eğitimlerin sosyal güvencesi olanlara ve tarama gruplarına ücretsiz olduğunu, çalışan çoğu personelin bayanlardan oluştuğunu söyledi. KETEM'e 20 ile 70 yaş arasında bütün kadınları pop smear testi için beklediklerini ifade eden Alan, alınan örneklerin patolojik tetkikleri yaparak sonuçlarını değerlendirdiklerini söyledi.
Sağlık merkezine ilk defa gelen kadına öncelikle meme muayenesi yaptıklarını anlatan Dr. Alan, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer ihtiyaç görürsek ve yaşı 50 üzerindeyse mamografi çekiyoruz. Meme ultrasonuna bakıyoruz, meme ucunda bir akıntı varsa bu akıntıdan örnek alıp patolojiye gönderiyoruz. Bunun dışında rahim ağzı kanser taraması yapıyoruz. Rahim ağzı kanseri için çok basit bir işlem yapıyoruz. Küçük bir çubukla aldığımız sıvıyı patolojik tetkik yapıyoruz. Çıkan sonuç da bir sorun varsa kadın doğum
uzmanıyla bunu değerlendirerek tedaviye başlıyoruz."
(SK-SÇ-HO-Y)